Bu kamyon lastiği Porsche'den pahalı!

Emtia fiyatlarındaki patlama demir cevheri, kömür gibi ürünleri taşıyan madencilik kamyonlarının lastiklerinin fiyatını spot piyasada 100 bin dolara çıkardı. ABD'de Porsche 911'in fiyatı, dört tekerliğiyle birlikte 91 bin 400 dolar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çin'in önlenemez emtia talebi madencilikte kullanılan kamyonların lastiklerinin fiyatını 3 kat artırarak Porsche 911 Carrera S veya Maimi'deki bir daireden daha pahalı hale getirdi. BHP Billiton ve Anglo Amerikan gibi madencilik devleriyle çalışan Leighton Holdings'in erdiği bilgiye göre, demir, kömür gibi emtia ürünlerini taşıyan Caterpillar kamyonlarında kullanılan 3.5 metre büyüklüğündeki tekerliklerin fiyatı spot piyasada 100 bin doları gördü.

Porsche'un ABD'deki web sitesinde, 911 modelinin, lastikler dahil fiyatının 91bin 450 dolar olduğu belirtilirken, Ulusal Emlak Birliği'nin verilerine göre, Miami'de bir apartman dairesinin yılın ilk çeyreğinde ortalama fiyatı 79 bin 200 dolar civarında. Dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin'den gelen talep; bakır, demir cevheri, kömür fiyatlarını tetiklerken, şirketleri de madencilik faaliyetlerini güçlendirmek için ekipman ve elaman almaya zorluyor.

Lastik fiyatları en son 2008 global finans krizi öncesinde yaşanan emtia patlaması döneminde bu kadar hızlı bir artış göstermişti. Önde gelen altın üreticilerinden Barrick Gold, Ocak 2008'de yaptığı açıklamada, en büyük araçlarında kullanılan lastikler için 60 bin dolar ödediğini, online ihalelerde ise bazı tekerliklerin 300 bin dolara alıcı bulduğunu bildirmişti. Lastik fiyatlarındaki artışı değerlendiren sektör uzmanları, piyasada 2007 yılındaki benzeri bir sıkışıklığın yaşanabileceğini söylüyor.

Tyre Innovators'dan Paul Roesler, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, pazarda en büyük tedarikçilerin Michelin ve Bridgestone olduğunu belirtti ve ekledi:

"Lastik arzında sıkışıklık görüyoruz ve yüksek fiyatlar madencilik şirketleri için yeniden ciddi bir zorluk haline gelmeye başlardı. Ancak sektördeki büyük oyuncuların buna hazırlandığını ve stoklarını artırdığını düşünüyorum."

Titan International da, madencilikte kullanılan lastiklere talepte patlama yaşandığı bilgisini verirken, sektöre ilişkin analizlerde bulunan Global Markets Perspective, önümüzdeki 18 ay içinde off-road lastik siparişlerinde büyük bir artış görüldüğünü ve müşterilerin arz sıkıntısına karşı alarma geçtiğini bildirdi. Aynı şekilde Royal Bank of Scotland analisti Lyndon Fagan, pazarda sıkışıklık baş gösterdiğini ve bazı şirketlerin lastik satın alabilmek için beklemek zorunda kalacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir