Bu yıl 15 milyar doları bulabilir

Türkiye 2011 yılını 12 milyar doları aşan yabancı yatırımla kapatıyor. 2012 yılında ise 12-15 milyar dolar arasında doğrudan yabancı yatırım bekleniyor. Enerji, sağlık, otomotiv ağırlıklı sektörler...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'deki uluslararası yatırımcıların, yatırım kararlarını etkileyen ekonomik ve siyasi gelişmelere yönelik değerlendirmelerini içeren ve yatırım ortamının nabzını tutan YASED Barometre Anketi sonuçları açıklandı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, "Küresel gelişmelere göre, Türkiye'deki yatırımların devamı da aynı oranda etkilenecektir. Ama eğer geçtiğimiz 6 aydaki gibi bir ekonomi yönetimi devam ettirilebilirse, yatırımların Türkiye'ye gelmemesi için ben çok bir neden olduğunu düşünmüyorum" dedi.

İzzet Karaca, uluslararası şirketlerin büyük bölümünün Türkiye'de bulunduğunu kaydederek, "Bizlere düşen, hem yeni gelebilecek şirketlere davetiye çıkarmak hem mevcut şirketlerin yatırımları artırmasını sağlamak" dedi.

Türkiye'ye güven devam ediyor

Cari açığın aşağı çekilmesini önemsediklerini, yeni çıkacak teşvik paketinde yerleştirmenin olmasını istediklerini ifade eden Karaca, şöyle konuştu:

"2011 yılına baktığımızda, 12 milyar doları ilk 11 ay olarak doğrudan yatırım olarak tamamladık. Aralık henüz çıkmadı ama herhalde 12-13 milyar dolar civarında bir yerde bitireceğiz. Bu, 2011'in, 2010'a göre daha iyi geçtiğini gösteriyor bize. 2012'de beklentimiz, bunu 12-15 milyar dolar arasında devam edeceği şeklinde. Dolayısıyla Türkiye'ye güven devam ediyor. Bunun arkasındaki temel neden de, Türkiye'nin çok yüksek büyümeye sahip olması. Büyümenin gereksinimi olarak artık Türkiye'de bazı kapasite yetmemeye başladı. Dolayısıyla ilave hat yatırımları, ilave makine yatırımları tüm şirketlerimizde devam ediyor.

Doğrudan yatırım olarak 12-15 derken, mevcut şirketlerin yatırımları da devam ediyor. Çünkü bu büyümeyi karşılamak için ilave yatırım yapmak ve istihdam gerekiyor."

Küresel gelişmelere göre, Türkiye'deki yatırımların devamının da aynı oranda etkileneceğini belirten Karaca, "Ama eğer geçtiğimiz 6 aydaki gibi bir ekonomi yönetimi devam ettirilebilirse, yatırımların Türkiye'ye gelmemesi için ben çok bir neden olduğunu düşünmüyorum."

"Büyük ölçekli projelerde tereddüt olduğu doğru"

Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas, büyük ölçekli projelerde şu sıralarda "bir tereddüt" olduğu görünüşüne katılarak, "Bekle-gör durumu var. O da bizim üyelerimizin verdiği cevapları da doğruluyor. Yüksek montanlı projelerin, altyapı projeleri olması halinde bu, daha da artıyor. Çünkü altyapı projeleri, uzun dönemli projeler" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir