”Bu yıl yayınlanan programda IMF'den tek kuruş yok”

Bakan Şimşek, "IMF olsa da olmasa da, Türkiye'nin mutlaka bir programla önümüzdeki döneme ilişkin kendisini konumlandırması lazım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine'nin bu yılın başında yayınladığı finansman programında 2009 yılına ilişkin borcun nasıl çevrileceğine ilişkin kaynaklarını ortaya koyduğunu ve orada IMF'den "bir tek kuruş olmadığını" belirterek, "IMF olsa da olmasa da, Türkiye'nin mutlaka bir programla birlikte önümüzdeki döneme ilişkin kendisini konumlandırması lazım. Bu sadece benim fikrim değil, aynı zamanda hükümetimizin de inandığı bir konu" dedi.

Bakan Şimşek, Dünya Ekonomik Forumu için bulunduğu Davos'ta NTV'nin canlı yayınına katılarak, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'de son yıllarda yapısal bir değişim yaşandığını ve yaşanmaya devam ettiğini ifade eden Şimşek, "Türkiye'nin ciddi bir şekilde eskiye oranla daha korunaklı bir hale geldiğini" belirtti.

Para politikasının bundan sonraki sürecinin birçok faktöre bağlı olduğunu söyleyen Şimşek, liradaki değer kaybının enflasyonist etkisinin geçmişle karşılaştırılamayacak kadar sınırlı kaldığını, bundan dolayı, piyasayı daha düşük faize ikna etme noktasına gelebildiklerini anlattı.

"IMF olsa da olmasa da, Türkiye'nin mutlaka bir programla birlikte önümüzdeki döneme ilişkin kendisini konumlandırması lazım" diyen Şimşek, bunun sadece kendi fikri olmadığını, bunun hükümetin de inandığı bir konu olduğunun altını çizdi.

Ekonomik faaliyetlerde bir küçülme olması durumunda gelirlerin de azaldığını, o zaman bütçenin daha gerçekçi bir konuma getirilmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, "Bunu IMF olsa da olmasa da yapmamız lazım, bu bir gerçek. Her halükarda bir programla devam edeceğiz. Gerekirse daha fazla önlem alacağız" diye konuştu.

"IMF'den tek kuruş yok"

Batı basınında çıkan değerlendirmelerde IMF ile anlaşılmazsa Türkiye'nin borcunu çevirmede sıkıntı yaşayabileceğine ilişkin yorumlar yapıldığının anımsatılması üzerine Şimşek, Türkiye hakkında yapılan yorumların bir kısmının "çok yüzeysel ve ordan-burdan alınan bir takım bilgilerle sınırlı" olduğunu ifade etti.

Şimşek, "Mevcut durumda bir takım kötüleşme yaşanabilir. Onu da kabullenmek lazım. Çünkü çok sıkıntılı bir dönem. Tabii ki Türkiye'nin bunu görüp kendisini ona göre konumlandırması lazım. IMF programı bu konuda yardımcı olur. Ama Türkiye'nin borç dinamiklerine ilişkin bir takım kaygı ifade etmek, hakikaten biraz zorlamadır" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, reel sektörün paket beklentisine ilişkin soruya da "Bizim özel sektör için yapabileceğimiz en iyi şey genel olarak mali ve ekonomik istikrarı korumaya devam etmektir" yanıtını verdi.

Şimşek, IMF ile bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin sorulara karşılık da, "Biz hiçbir aşamada 'bunları oyalayalım, piyasaları oyalayalım, zamanlamasını önceden belirleyelim de ona göre yapalım', böyle bir değerlendirmemiz olmadı. Bu görüşmelerde iki taraf var. İki tarafın bir genel program üzerinde anlaşması gerekiyor. Bu sürecin bir miktar uzadığının da farkındayız" diye konuştu.

Bakan Şimşek, "Bugün itibariyle, benim tahminim, toparlanma, pozitif büyümeye doğru gidiş, muhtemelen 2009 sonu, 2010 başını bulabilir. Sert büyümeye gidiş 2012'yi de bulur" dedi.

"Zayıf bir IMF programına ilk karşı çıkacak benim"