Bu yıl yüzde 7-8 arasında büyürüz

Avrupa'da risklerin oldukça yüksek seyrettiği bir dönemde olduğuna işaret eden Babacan, krizin özünde siyasi irade eksikliği yattığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin bu yıl yüzde 7-8 arasında büyümesini beklediklerini söyledi.

Babacan, "3. Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, hem bankacılık hem kamu maliyesinde bu kriz dönemine sağlam bir yapıyla girdiğini belirterek, bu nedenle 2008 sonunda başlayan krizden en az etkilenen ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu söyledi.

Babacan, Türkiye'nin istihdam üretmeye devam ettiğini vurgulayarak, "Sadece son bir yılda Türkiye'de 1,5 milyon ilave istihdam oluşmuştur ve işsizlik oranımız, kriz döneminin başıyla bugün arasında mukayese edersek, yüzde 5,5 düşmüştür. Uluslararası Çalışma Örgütü'ne üye ülkeler içinde işsizliği en hızlı düşen birkaç ülkeden biri olmuştur" şeklinde konuştu.

2009 yılında, şu anda Avrupa'da sorun yaşayan pek çok ülkede mali genişleme politikaları izlenirken, Türkiye'nin tam tersi bir yolu seçerek 3 yıllık orta vadeli programını açıkladığını anlatan Babacan, devlete ve kamu maliyesine güven sağlandıktan sonra büyümenin geleceği inancıyla hareket ettiklerini belirtti.

Babacan, "Türkiye'de büyüme özel sektör eliyle olmuştur. Özel sektörümüz yatırım yapmakta, bankalarımız kredi hacmini genişletmekte, iç tüketim oldukça hızlı seyretmektedir. Ülkedeki bu güven ortamı, Türkiye'nin krizden hızlı bir şekilde sıyrılmasının ana sebebi olmuştur" diye konuştu.

Güvenin kolay oluşmadığını ifade eden Babacan, Avrupa'daki krizin özünde siyasi irade eksikliğinin yattığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir