Bu yüzyıl Asya'nın yüzyılı olacak

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari'yi ağırladı. İki lider siyasette olduğu gibi ekonomide de işbirliklerini geliştirmek istediklerine dikkat çektiler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, bu yüzyılın Asya'nın yüzyılı olduğunu, Türkiye ve Pakistan'ın da bu yüzyıldaki fırsatlardan yararlanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Pakistan ile siyasi alanda mükemmel olan ilişkilere yakışır bir ekonomik işbirliği geliştirmek arzusunda olduklarını söyledi.

Zerdari, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenledikleri ortak basın toplantısındaki konuşmasında ekonomik açıdan iki ülke arasındaki potansiyele vurgu yaparak, "kazan kazan" prensibiyle gelecek nesiller için çalıştıklarını dile getirdi.

"Bu yüzyıl, Asya'nın yüzyılı olacak diye düşünüyorum" ifadesini kullanan Zerdari, bu yüzyılın getireceği imkanlardan Pakistan ve Türkiye'nin birlikte yararlanacağını belirtti.

Pakistan ve Türkiye arasındaki demiryolu hattının yenilenmesi projesine değinen Zerdari, demiryolunun Pakistan'ı Orta Asya ve Londra'ya bağlayacağını kaydetti. Buna "Gül Treni" adını verdiklerini ifade eden Zerdari, bu ismin konulmasının, fikrin kimden çıktığını gösterdiğini söyledi.

Büyük bir Türk şirketi Pakistan'da yatırım yapmak istiyor

Bir gazetecinin, "Türkiye, Pakistan ile enerji krizinin aşılması için bir çalışma içinde mi?" sorusuna karşılık Gül, Pakistan'ın enerji sorunlarını çok yakından bildiğini belirten Gül, "Pakistan'ın dostu olarak da yakından ilgileniyorum" dedi.

Pakistan'a yaptığı ziyarette, birçok büyük enerji firmasını beraberinde Pakistan'a götürdüğünü, orada bütün ilgilerle görüşmelerini sağladığını anlatan Gül, ilk etapta bir Türk şirketinin gemiler üzerinde enerji santrallarıyla Karaçi'ye gittiğini, elektrik ürettiğini ve Karaçi'nin büyük ihtiyacını karşıladığını bildirdi. Gül, rüzgar enerjisiyle ilgilenen büyük bir Türk şirketinin de Pakistan'da yatırım yapmayı arzu ettiğini söyledi.

Pakistan'ın kömür kaynaklarının çok zengin olduğunu belirten Gül, "Ben Türkiye'deki bütün büyük enerji şirketlerine çok özel bir şekilde hepsinin Pakistan'da yatırım yapmalarını ve bu enerji konusunda katkı sağlamalarını arzu ediyorum. Bunun fiili olarak ilk katkıları da başlamış vaziyette" diye konuştu.

Ekonomik işbirliklerini gerçekleştirmek de istiyoruz

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin verimli geçtiğini bildiren Gül, öncelikle ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini aktardı. Gül, "Siyasi alanda mükemmel olan ilişkilere yakışır bir ekonomik işbirliğini gerçekleştirmek arzumuzdur. Ticaretimizi artırmak, yatırımları artırmak için talimatlar veriyoruz. Bu yönde epey de mesafe alındı" dedi.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret hacmini 2012 yılına kadar 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Gül, Türk iş adamlarının Pakistan'daki altyapı yatırımlarına katılmasını arzu ettiklerini söyledi ve bu yönde olumlu gelişmeler olacağına dair inancını dile getirdi.

Heyetler arası görüşmelerde, bölgesel konuları da ele aldıklarını anlatan Gül, Türkiye-Pakistan-Afganistan arasındaki üçlü toplantılara çok önem verdiklerini kaydetti. Gül, bu toplantıların sonucu olarak geçen ay ilk kez İstanbul'da üç ülke ordularının ortak tatbikat yaptığını anımsatarak, görüşmelerde tatbikatın kısa filmini izlediklerini söyledi.

İstanbul İslamabad arası 10 güne inecek

Görüşmenin ardından TOBB'un bir sunum yaptığını aktaran Gül, Türkiye ile Pakistan arasındaki tren yolunun çalışır hale gelmesi için Zerdari'nin önderlik yaptığını ifade etti. Demiryolunun tekrar işlemesinde kendisinin de fikir sahibi olduğunu dile getiren Gül, projenin asıl sahibinin Zerdari olduğunu söyledi.

Demiryolu ile yolcu değil, yük taşınacağını anlatan Gül, hattın uzun yıllar sonra ilk kez, Pakistan'daki sel felaketine Türkiye'den gönderilen yardım malzemesinin taşınmasıyla çalıştığına dikkati çekti. Gül, hatta çalışacak trenlerin yolculuk süresinin uzun olduğunu belirterek, "Bazı hatların iyileştirilmesiyle İstanbul-İslamabad arasındaki süreyi 10 güne düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.

Süre kısaldığında hattın ekonomik cazibesini oluşturacağını ve daha fazla mal taşınacağını ifade eden Gül, İran'ın da bu durumdan yararlanacağını söyledi. Hattın tamamlanmasıyla İslamabad'dan Londra'ya kadar ulaşılacağına işaret eden Gül, bunun da Pakistan'ın Avrupa ülkelerine daha kolay ihracat yapması anlamına geldiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir