Bugün çalışan gazeteciler günü

ÇGD Başkanı Abakay, "Gazeteci, yazar ve medya sektörü baskı altında" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde Türkiye'de gazeteci, yazar ve medya sektörünün baskı altında olduğunu savundu.

Abakay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, halkın haber alma hakkının özgür şekilde kullanılamadığını, Türkiye'de halen 50'ye yakın gazeteci ve yazarın yıllardır cezaevinde olduğunu belirtti.

Çalışan Gazeteciler Günü'nde Türkiye'de gazeteci, yazar ve medya sektörünün baskı altında olduğunu ifade eden Abakay, binlerce gazeteci yazar için yargılama ve soruşturmanın devam ettiğini kaydetti. Abakay, açıklamasında, "Demokratik ülkelerde görülmeyen bu durum, devleti yöneten AKP iktidarının hiç gündemine gelmemekte, bu konuda ne Başbakan ne de bakanları tek kelime etmiyorlar" görüşünü savundu.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı ile Başbakan'a ya da görevlendirdiği bakana televizyon kapatma, program yasaklama yetkisi verildiğine dikkati çeken Abakay, şunları kaydetti:

"Bu vahim ve demokratik dünyada asla savunulamayacak, utanılacak bir yasal düzenlemedir. Seçimler öncesi muhalif ses çıkartacak olan televizyon kanalları için açık sansür ve tehdit girişimidir.

10 Ocak yıl dönümünde bir başka skandalı TRT yönetimi yaratmıştır. Silivri'deki Ergenekon duruşmalarında TRT spikerlerinin iddianame okutmakla görevlendirilmesi büyük bir skandaldır, TRT yönetimi için bir utançtır. Bugün spikerlerine adliyelerde evrak okutan TRT yönetimi, yarın belediye hoparlörlerinden duyuruları okutur. TRT kameramanları protesto eylemlerinde yardımcı polis olarak görevlendirilir, TRT muhabirleri polisin, MİT'in yardımcı elemanları olarak kullanılır. Böylesine yanlış bir uygulamanın sonu yoktur. Bir kamu yayın kuruluşu olan TRT, muhabirlerini, spikerlerini, başka kamu kuruluşlarına kiralayan, onlara eleman veren taşeron şirket haline getirilemez. Bu uygulama, gazeteci ve yayıncılara yapılan hakarettir, aşağılamadır. Bu uygulamaya derhal son verilmelidir."

Abakay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars'taki İnsanlık Anıtı'nı "ucube" diye nitelemesini de eleştirerek, açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

"Bu anlayış, 200 yıl önce de gavur icadı denilerek matbaanın ülkemize gelişine ve varlığına da karşı çıkmıştı. Bu anlayış sanata ve sanatçıya saygısızlıktır. Kültür Bakanı bu konuda önemli biri sınavla karşı karşıya olduğunu unutmamalıdır. Kültür Bakanı sanattan, çağdaş düşünceden ya da Bakanlıktan ve Başbakana bağlılıktan yana olma seçeneği ile karşı karşıyadır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir