Bugün rüzgar santrali yarın nükleer santral

Enerji Bakanı Yıldız, EnerjiSA Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali'nin açılış töreninde enerjinin her üretim alanına ihtiyacımız olduğuna dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANAKKALE - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Eğer biz bir yerde, Mersin Akkuyu'da, Sinop'ta, farklı yerlerde bir nükleer santrali yapıyorsak, mutlaka bu aynı zamanda, şu anda pervanesi altında bulunduğumuz rüzgar santrallerini desteklemektir, aynı zamanda su santrallerini desteklemektir veya tersi, eğer biz rüzgar santralleri yapıyorsak, mutlaka diğer yatırımları da yapmak elzemdir, zorunludur'' dedi.

Yıldız, Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye beldesinde, EnerjiSA Çanakkale Rüzgar Enerji Santralinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, açılış için rüzgarlı ve enerjili bir günün seçilmesinin çok isabetli olduğunu söyledi.

Yıldız, Türkiye'nin büyüdüğünü, enerji sektörünün, Türkiye'nin bu büyümesini karşılamak için bütün kurum ve kuruluşlarıyla çalıştığını, bunun ayrılmaz bir parçasının da, karşısında gördüğü özel sektör temsilcileri olduğunu vurguladı. Yıldız, ''O yüzden özel sektör bizim ayrılmaz bir parçamız, hatta yeri geliyor kamudan daha önde bunları yapabilme kapasitesine sahip olduğu için de direkt destekleyeceğimiz bir yapı içerisine giriyor'' dedi.

Rüzgar santrali yapıyorsak nükleer santral de yapacağız

Taner Yıldız, enerjide teknik bir konunun da bulunduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yani Türkiye'nin her tarafını, yeterli olsa rüzgar santralleriyle donatsak, bu sistem çalışır mı?  Bizim bunları nükleer santral gibi, doğalgaz santrali gibi, kömür santrali gibi, senenin hemen hemen bütün saatlerinde çalışabilecek bir yapının üzerine oturtmamız lazım ki, rüzgar olmadığında Türkiye'nin enerji çekim noktaları sıkıntıya düşmesin. Yani, burada yine aynı gruba bağlı çimento fabrikası var, tamamını rüzgarla besleyemeyiz bunun, yeterli olmuş olsa bile.

O açıdan şöyle bir gerçeğin altını çizmek istiyorum, o da şu. Eğer biz bir yerde, Mersin Akkuyu'da, Sinop'ta, farklı yerlerde bir nükleer santrali yapıyorsak, mutlaka bu aynı zamanda şu anda pervanesi altında bulunduğumuz rüzgar santrallerini desteklemektir, aynı zamanda su santrallerini desteklemektir veya tersi, eğer biz rüzgar santralleri yapıyorsak, mutlaka diğer yatırımları da yapmak elzemdir, zorunludur.''

Enerji yatırımları rekor kırdı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) Hasan Köktaş, ''2010 yılında işletmeye geçen özel sektör, enerji üretim yatırımları açısından Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmış ve toplam 4 bin megavatın üzerinde kurulu güce sahip üretim tesisi devreye alınmıştır'' dedi.

Rüzgar eken, fırtına biçer, sözünü anımsatan Köktaş, ''Bu sözü enerji sektörümüze uyarlarsak, artık ülkemizin her yerine rüzgar pervanesi, rüzgar tribünü diken özel şirketlerimiz, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan enerji üretmektedir. Ayrıca özel sektörümüz fırtına biçmese de, enerji yatırımları konusunda fırtına gibi esmektedir'' dedi.

Açılışlar devam edecek

Açılış konuşması yapan Güler Sabancı ise; 2010 yılının ekim ayında Bandırma'da doğalgaz kombine çevirme santralinin açılışını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte yaptıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

''Bugün de 2011 yılının ilk açılışını yapıyoruz. Mart sonunda inşallah 140 megavatlık hidroelektirk santralinin Maraş'ta açılışını yapacağız. Yine bu sene içinde 85 megavat kurulu güce sahip Meke Barajı Hidroelektrik Santralimizin açılışını yapacağız. Yine 30-40 megavat gücünde Dağpazarı Rüzgar Enerji Santralinin açılışını yapacağız. Bunlar kısa dönemde, 2011 yılında önümüzde açılışını yağacağımız projelerdir.

Yılda 90 megavat saat yeşil enerji elde edilecek

Bugün burada başlamış olan santral tribünleri Türkiye'deki en büyük kanatlı tribün olma özelliğine sahip.  Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali ile yılda yaklaşık 90 megavat saat yeşil enerji elde edilecek. Fosil enerji kaynaklarıyla karşılaştırıldığında, bu 55 bin karbon salınımın çevreye yayılması engellenecek" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir