Bulgaristan yeni cumhurbaşkanını seçecek

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimler için seçmenler sandık başına gitti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Bulgaristan'da seçmenler, yeni cumhurbaşkanını ile yerel yönetimlerin temsilcilerini belirlemek için oy kullanmaya başladı.

Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede yapılan son kamuoyu araştırmaları, seçime katılım oranının yüzde 60 civarında olacağını ortaya koyuyor.

İçişleri Bakanlığı, seçimlerin sorunsuz geçmesi için ülke genelinde geniş güvenlik tedbirleri aldı. Bakanlık, seçimlerin güvenliği için 15 bin personelin görevlendirildiğini açıkladı.

Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), sandıkların saat 06.00'da açıldığını ve oy verme işleminin saat 19.00'da sona ereceğini bildirdi. Seçim yasasına göre oy verme süresi bir saat daha uzatılabiliyor.

Seçim için yurt içinde 11.382, yurt dışında ise 161 seçim merkezi açıldı. Yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları sadece cumhurbaşkanı seçimi için oy kullanabiliyor.

Yurt dışındaki seçim merkezlerine 300 bin oy pusulası gönderildi. Pusula sayısının, daha önceki yıllarda düzenlenen seçimlere katılım oranı göz önüne alınarak belirlendiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı seçiminde 18'i cumhurbaşkanı 18'i cumhurbaşkanı yardımcısı olmak üzere 36 aday yarışıyor. Kamuoyu araştırmaları, iktidardaki Gerb partisinin adayı, eski bayındırlık bakanı Rosen Plevneliev ile ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) adayı eski dışişleri bakanlarından İvaylo Kalfin'in önde olduğunu ortaya koyuyor.

İki tur yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde hiçbir adayın ilk turda yüzde 50 oy oranına ulaşamayacağı tahmin ediliyor. 30 Ekim Pazar günü yapılacak ikinci turda, ilk turda en fazla oyu alan ilk iki aday yarışacak.

Yine iki tur yapılacak yerel seçimler ise Türkler açısından büyük önem taşıyor. Türklerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde HÖH adaylarının seçimi kazanmaları bekleniyor.

Yerel seçimlerde ülke genelinde 7.874 aday belediye başkanlığı, 42.107 aday ise belediye meclis üyeliği için mücadele ediyor.

Seçimler 700 yabancı gözlemci ve 50'ye yakın yabancı medya mensubu tarafından takip ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir