Burakcan iddianamesine ret

Mahkeme, iddianemede çelişkiler olduğunu tespit etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Burak Can'ın öldürülmesine ilişkin iddianame, iade edildi.Okmeydanı’nda karşıt gruplar arasında çıkan çatışmada başına isabet eden kurşunla öldürülen Burak Can Karamanoğlu ile ilgili hazırlanarak mahkemeye gönderilen iddianame, eksik soruşturma gerekçesi ile savcıya iade edildi.

Şüphelilere yüklenen suçla mevcut delil ilişkisine açıklık getirilmediği, terör örgütü üyesi olarak gösterilen Oğuz K.’nın örgüt üyesi olduğuna dair de delil bulunmadığı, iade gerekçesi olarak gösterildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Berkin Elvan'ın cenazesinin kaldırıldığı gün Okmeydanı'nda karşıt gruplar arasında çıkan çatışmada Burak Can Karamanoğlu'nun, başına isabet eden kurşunla öldürülmesine ilişkin hazırlanarak kendilerine gönderilen iddianameye ilişkin incelemesini tamamladı. Mahkeme, yaptıkları inceleme sonrasında iddianameyi, eksik soruşturma gerekçesi ile savcılığa iade etti.

Mahkeme, iade gerekçesinde şüphelilerle deliller arasındaki ilişkiye açıklık getirilmediğini belirtti. Şüphelilere yüklenen suçu oluşturan olayların, mevcut delillerle ilişkilendirilerek açıklanmadığını da belirten mahkeme, suçun sübutuna etkisi olacak mutlak delillere ilişkin eksik soruşturma yapıldığına hükmetti. Mahkeme, savcılıktan bu eksiklerin giderilmesini istedi.

İddianamede Burak Can Karamanoğlu’nu vuran silahın, olay zamanında şüpheliler Volkan G. ve Oğuz K. tarafından kullanıldığının belirtildiğini kaydeden mahkeme, Karamanoğlu’nun şüphelilerden hangisinin ateş etmesi sonucu vurulduğunun da tespit edilememiş olduğunu açıkladı. Mahkeme, bu nedenle iki şüphelinin olay anına ilişkin ayrıntılı telefon incelemesinin de yapılmasını istedi.

Mahkeme, iddianamede şüphelilerden Oğuz K.’nın yasa dışı terör örgütü üyesi olarak gösterildiği halde bu yönde dosyada delil bulunmadığını belirtti.

İddianame ve eklerini içerir dosya, iddianameyi hazırlayan İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Mesut Erdinç Bayhan’a iade etti. Savcı Bayhan'ın, mahkemenin istediği eksikleri giderme ya da mahkemenin kararına itiraz etme hakkı bulunuyor. Savcı Bayhan'ın itirazı durumunda iddianame bir üst mahkeme sıfatı ile iddianameyi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi inceleyerek savcının reddi konusunda karar verecek.

İddianamede, tutuklu şüpheliler Volkan G. ve Oğuz K.'nın, 'Terör örgütüne üye olmak', 'Örgüt adına eylem yapmak', 'Ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek', 'Ruhsatsız silah ticareti yapmak', 'Ruhsatsız silah bulundurmak' ve 'Kasten cinayet işlemek' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl 9 aydan 52 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.

Diğer tutuklu şüpheli Zafer K.'nın 'Ruhsatsız silah ticareti yapmak' suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar, tutuksuz şüpheli Mustafa S.'nin ise 'Ruhsatsız silah bulundurmak' suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir