Bürokratik yükü azaltmak istedik

Bakan Dinçer, 50'den az kişinin çalıştığı işyerlerinden işletme belgesi istenmemesini "bürokratik yükü azaltmak" olarak açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın soru önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 50 kişinin altında işçi çalıştıran işyerlerinden işletme belgesi isteme uygulamasına son verilmesinin nedeninin “işyerleri üzerindeki bürokratik yükü azaltmak” olduğunu söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e, “Bakanlığınız hangi gerekçelerle 50 kişinin altında işçi çalıştıran işyerlerinden işletme belgesi isteme uygulamasına son vermiştir” diye sordu.

Ruhsat beklemek faaliyete geçişi geciktiriyor

Soru önergesini yanıtlayan Bakan Dinçer, yeni yönetmelikte sanayiden sayılan işlerin yapıldığı, 50 veya daha fazla işçi istihdam edilen işyerlerinin işletme belgesi alacağının hüküm altına alındığı belirterek, şöyle dedi:

“Yönetmeliğin kapsamının 50’den fazla işçi çalıştıran işyerlerinin oluşturmasının en önemli nedeni küçük ölçekli işletme kabul edilen işyerlerinin üzerindeki bürokratik yükü azaltmaktır. Bir diğer neden bütün işyerlerinin işçi sayısına ve sınıfına bakılmaksızın her zaman iş müfettişlerimiz tarafından denetlenebileceği gerçeğinden hareketle ortalama 167 güne kadar uzayan işletme belgesi verme süresinin kısaltılmasıdır. Bir işyerinin ortalama 5,5 ay ruhsat için beklemesi işletmelerin faaliyete geçmesini geciktirmekte, iş müfettişlerimizin riskli alanlarda denetim yapmasını engellemekteydi.”

Bu konularda ilginizi çekebilir