Bursa, bilim ve teknoloji merkezine kavuştu

Bursalı sanayicilerin de desteğini alan Bilim ve Teknoloji Merkezi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde faaliyetlerine başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 


Esra ÖZARFAT

BURSA - Toplumun bilimsel algısını geliştirmek ve geleceğin bilim adamlarının  getiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi,
Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde hazırlanan 2 bin 500 metrekarelik alanda hizmete girdi.

Merkez faaliyetlerini 2013 yılı nisan ayından sonra inşaatı halen süren merkez yerleşkesinde sürdürecek. 12 bin metrekarelik inşaat alanı ve 3 bin 400 metrekarelik deney düzeneği alanıyla başta 6-14 yaş aralığındaki çocuklara hizmet verecek olan Merkez'de deney düzeneklerinin yanı sıra simülasyon cihazları ve planetaryum da bulunacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ve Mehmet Zorlu Vakfı katkıları ile toplam 40 milyon TL'ye mal olması planlanan merkezde aynı zamanda Bursalı sanayicilerin de imzası bulunuyor. Merkez'e katkı koyan firmalar arasında Zorlu Holding'in yanı sıra Sütaş, Türkün Holding, İğrek Makine, Şahinler Makine, Begüm Yapı, Harput Holding, Uludağ İhracatçı Birlikleri ve Sönmez Bustaş gibi firmalar da yer alıyor. Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin dünyadaki benzerleri; Paris, Berlin, Selanik, Lahey, Oslo, Varşova, Valensiya, Londra, Edinburg, Manchester, Şangay, Hong Kong, Kolkata, Hiroşima, Kuala Lumpur ve İskenderiye'de bulunuyor.

Yaklaşık 12 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin gerek teknolojik donanımı, gerekse mimarisiyle Türkiye'ye örnek olacağını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, merkezin önümüzdeki yıl TÜYAP Fuar alını yanındaki yerinde hizmete gireceğini söyledi.

'Bilimin Serüvene Dönüştüğü Yer' sloganıyla tüm Türkiye'ye model olması hedeflenen merkezin ilk etapta Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde 2 bin 500 metrekarelik alanda faaliyete başladığını kaydeden Altepe, merkezin kentin geleceği açısından önemli bir yatırım olduğunu vurguladı. Merkezin kuruluş aşamasında Amerika'dan Kuveyt'e kadar dünyadaki tüm bilim ve teknoloji merkezlerinin incelendiğine dikkat çeken Başkan Altepe, buranın bir müze değil, eğitim alanı olduğunun da altını çizdi.

Deney ünitesi sayısı 240'ı bulacak

Çocukların okullarda aldıkları teorik eğitimi burada pratiğe dönüştüreceğini kaydeden Altepe, "Dokunarak, bizzat deneyin bir parçası olarak öğrendiklerini uygulayacaklar. Bu konuda başta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK, sponsorlarımız ve iş adamlarımızdan önemli destekler aldık. Şu anda 150 deney ünitemiz bulunuyor ve kısa sürede bu sayı 240'ı bulacak. Bakanlığımızdan 40 milyon TL destek aldık. BUTTİM yanındaki Bilim Teknoloji Merkezi inşaatımız tamamlandığında sadece Bursa'ya değil, çevre il ve ilçelere de hizmet veren önemli bir odak noktası olacak" dedi. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin Merinos'ta yer alan yerleşkesi yaklaşık 100 deney düzeneği ve 2 özel tasarım galerisiyle 2 bin 500 metrekarelik alanı kapsıyor. Çocukların ilgi duydukları bilim kulüplerine üye olabilecekleri merkezde seminer ve konferans düzenekleri, bilimsel şovların sergilenebileceği sahne alanı da bulunuyor.

Çevre illere de öncülük ediyoruz

Bursa Kültür AŞ Genel Müdür Rıfat Bakan: Çalışmaları Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ tarafından yürütülen Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin giderek bölgesel bir özellik kazanarak çevre illere de hizmet vermesini planlıyoruz. Proje ile birlikte bir çeşit bilim turizmi temasını da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Merkezin benzerleri Köln, Münih, Amsterdam, Belçika, Manchester, Kuveyt gibi önemli merkezlerde yer alıyor. Bursa'da kurulan Bilim ve Teknoloji Merkezi içerik ve kapsam bakımından ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye'de ilk olarak kurulan merkezimiz konusunda çevre illerden talep geldi. Talep doğrultusunda buralara giderek bilgi paylaşımında bulunduk. Bolu ve Sakarya'nın Hendek ilçesinde de çalışmalara başlandı.