Bursa Hava Yolları yolda
BURSA'dan / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Bursa havayolu ulaşımını daha aktif kullanmak istiyor. Gerek iç hatlarda gerekse göçmen yoğunluğundan dolayı (ağırlıklı Balkan ülkeleri) dış hatlara konulacak seferler kentte ulaşım konusunda önemli bir sorunu çözecektir. Böylesi potansiyele rağmen mevcut Yenişehir Havaalanı'nın başta THY olmak üzere diğer özel havayolu şirketleri tarafından cazip bulunmaması ve yeterince sefer konulmaması kentte "kendi havayolu şirketimizi kuralım" fikrini yeniden gündeme taşıdı. Aslında yeni bir girişim değil bu. 2007 yılında da konu o dönemde TÜRSAB Güney Marmara Bölge Yürütme Kurulu Başkanı olan Hasan Erdem tarafından gündeme getirilmişti. Arşive baktığımda şöyle bir haberi kaleme aldığımızı hatırladım: "Bursa'da İl Özel İdaresi ile sanayici ve işadamlarının ortak girişimiyle Bursa Hava Yolları AŞ (BHY) kuruluyor. 10 milyon dolarlık bir yatırımla kurulması planlanan BHY'nin, 11 noktaya günlük bin 100 yolcu taşıması bekleniyor." Hasan Erdem'in gayretleri iş dünyasından yeterince destek görmeyince proje rafta kaldı. Tabi bu girişimin sonuçsuz kalmasında BTSO'nun 2005 yılında Yenişehir havaalanını canlandırmak amacıyla THY ile yüzde 50 koltuk garantili uçuş denemesinin de katkısının olduğunu düşünüyorum. Yenişehir'den Ankara, Ağrı, Erzincan, Malatya, Erzurum, Diyarbakır, Adana, İzmir, Trabzon, İstanbul, Antalya ve Bodrum seferlerinde bilet garantisi veren BTSO aylarca boş koltuklara ödeme yapmış ve deneme süreci BTSO'nun yaklaşık 600 bin lirasına mal olmuştu. 6 ayın sonunda da uçuşlar iptal edilmişti.
Şimdi konu tekrardan gündemde. Ama bu kez gündeme getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe. Başkan Altepe önce BUSİAD, ardından MÜSİAD'ın verdiği iftarlarda bir araya geldiği sanayicilere konuyu açtı ve havayolu şirketinin kurulması için destek istedi. Altepe, "Hedefimiz, Bursa'nın hava yolunu daha fazla kullanmasıdır. Bursa'nın kendi havayollarını el birliğiyle gerçekleştireceğiz. İzinlerin tescillerini aldık. Bu projeyi tüm kurum kuruluşlarımız, odalarımız ve valiliğimizle birlikte yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Bursa Hava Yolları tutar mı derseniz bence tutabilir. Projenin hayata geçirilmesinde maddi sorun olacağını düşünmüyorum. Ancak destek verecek kişi ve kuruluşların ikna edilmesi önemli. Geçmişte yaşanan kötü deneyimler katkı verecekleri etkilememeli. Bursa göçmen kenti. Nüfusun büyük bölümü, Balkanlar, Karadeniz ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen insanlardan oluşuyor. Halkımızın doğup büyüdükleri yerlerle bağları sürüyor. Her yıl karayoluyla yüz binlerce insan karşılıklı gidip geliyor. Öte yandan, işadamlarımız ve sanayicilerimizin büyük bölümü Balkanlar'a ihracat yapıyor. Yurt genelinde birçok ilde de yatırımları var. İş dünyasının havayolu sorunu da BHY ile çözülebilir. İyi bir planlama ve istatistikler dahilinde açılaşacak hatlar ve yolcu kapasitesine göre alınacak uçaklarla proje başarıya ulaşacaktır.