Bursa imajına kara leke!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

omer.faruk@dunya.com

Özet: Bursaspor - Beşiktaş maçına hafta içi yapılan İl Spor Güvenlik Kurulu kararı ile Beşiktaş taraftarının alınması karara bağlandı. Yıllar yılı süregelen Beşiktaş - Bursa kan davasının çekincesini bilen polis de sözüm ona gereken önlemini aldı. Cumartesi öğleye kadar durum sakindi. Ancak saat 15.00 civarlarında taraftarların bir bölümü stadyumda yerini almaya başlarken, sayıları ilerleyen saatlerde bine yaklaşan taraftar adı altındakiler (zebaniler diyesim geliyor) stadyum civarında gruplar halinde toplanmaya başladı. Beşiktaş taraftarları henüz Yalova'ya gelmemişken yani vapurda yol alırken bir anda stad civarında toplananlar polisle çatışmaya başladı. Kaldırım taşlarını, reklam panolarını söken grup eline ne geçirdiyse polise fırlattı. Bazıları daha da ileri giderek belinden çıkardığı palayı tüm acımasızlığıyla polise salladı. Polis de cop ve biber gazıyla müdahale edince ortalık savaş alanına döndü. Oynanması gereken maç Federasyon yetkilileri tarafından iptal edildi. Beşiktaş taraftarı Yalova'dan İstanbul'a geri gönderildi. Beşiktaş futbol takımı da konakladığı otelden gerisin geri İstanbul'un yolunu tuttu.

Şimdi polis mobese kameralarından edindiği görüntülerin yardımıyla olaylara karıştığı tespit edilenleri gözaltına almayı sürdürüyor. Son rakam 34 olmuştu. Taraftarların yanı sıra bedelsiz bilet dağıtmakla suçlanan kulüp müdürü ve bir gişe görevlisi de gözaltına alınanlar arasında. Neye yarar geçmiş ola.

Yaşananlara inanmak mümkün değil. Bu durumdan kimin ne gibi bir çıkarı olur diye uzun uzun düşündüm. Ama öyle garip bir durumdayız ki kime ne diyeceğiz. Karşımızda sözde kan davalımız yok. Peki kim var? Malımızı canımızı namusumuzu korumakla görevli polis. Peki onun günahı ne? Sanırım bu sorunun cevabı yok.

Kimileri olayı seçim öncesi huzuru bozmak isteyen terör örgütlerine kadar vardırdı ama ben öyle düşünmüyorum. Ben konuyu daha geniş düşünmek istiyorum. Şöyle ki Türkiye'de futbol maçlarına niçin gidiliri iyi analiz etmeliyiz. Ya da insanlar niçin futbol maçlarına giderler? Kültür haline dönüşen ülkeler hariç deşarj olmak için. Bizde de durum böyle. Basın tribününün önü stadyumlarda en kıymetli yerlerdendir. Ne kerli ferli insanları gördüm o bölümlerden sahaya gariz, gün yüzü görmemiş küfürler yağdıran. Bu insanlara bir fitil gerekiyordu, bahanesi Beşiktaş maçı oldu. Nasıl mı? Bursaspor 3 yıldır ligde iyi şeyler yapıyor, geçen yıl şampiyon oldu aynı zamanda fair play şampiyonu da. Eeee belirttiğim insanlar takım başarılı iken kendi yöntemleri ile deşarj olamadı. Bu birikim artarak bugünlere geldi. Sahada takım başarılı. Kime sataşmak lazım? Kala kala elde Beşiktaş taraftarı kaldı.

Ligin ilk yarısındaki maç öncesi İstanbul'da yaşananlar da işin bahanesi. İşte size puslu hava. İstedikleri oldu mu? Oldu. Sonuç onlar için bir başarıdır. Kendilerini öyle ya da böyle gazete manşetlerine taşımasını bildiler. Bütün çirkinliklerini güzelim Bursa'nın adının önüne getirip kenti dünya aleme rezil ettiler. Diyecek bir şey var mı? Olduğuna inanmıyorum.

Sporda devrim yapan bir takımın sözde taraftarlarının yaşadıkları kente, gönül verdikleri takıma ve kendilerine bundan daha büyük bir kötülük yapabileceğini sanmıyorum. Gözleri aydın olsun!!!