Bursa'da değişim başladı
BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Yaklaşık 3 aydır Bursa gündemini meşgul eden zaman zaman da tansiyonu yükselten OSB seçimlerinin sonuçları Bursa'da değişimin sinyalini verdi. Bursa TSO Başkanı Celal Sönmez'in 4 dönemdir oda başkanlığı ile birlikte yürüttüğü OSB başkanlığı el değiştirdi. Celal Sönmez'in aday olmadığı ama desteğini açık bir şekilde ortaya koyduğu İlhan Parseker listesinde çizik yedi ve yönetimi Ali Uğur'a kaptırdı. 146 üyenin oy kullandığı seçimler sonunda İlhan Parseker'in beyaz listesi 75, Ali Uğur'un mavi listesi 69 oy aldı. 1 oyun geçersiz 1 oyun da boş kullanıldığı seçimler sonunda listeler delindi ve yönetim Ali Uğur (81), İlhan Parseker (78), Cemal Tuna (74), Halil Bağlan (73) ve Hüseyin Durmaz'dan (73) oluştu. Ali Uğur kendisi ile birlikte listesinden 3 üyeyle yönetimde çoğunluğu sağladı.
Uzun yıllardır BTSO ve iştiraklerini yöneten Celal Sönmez yasa gereği bir sonraki seçimlere katılamayacağından görevlerini bırakma kararı almıştı. Ancak Sönmez'in bu açıklamayı yaparken OSB başkanlığına İlhan Parseker'i aday göstermesi ve satır arasında bir sonraki zorlu göreve hazırlık olarak nitelendirdiği BTSO seçimlerinde de adayının Parseker olacağını vurgulaması tepkilere neden olmuştu. Kamuoyunda Sönmez giderken koltuğunu yine kendisine yakın kişilere bırakmak istiyor söyleminin güçlendiği bu dönemde kaybedilen OSB seçimleri değişimin de işaretini verdi. OSB seçimleri bir anlamda BTSO seçimlerinin rövanşına dönüştü. Bir önceki BTSO seçimlerinde Sönmez'e karşı kaybeden Hüseyin Durmaz ve ekibi, OSB seçimlerinde bütün gücüyle çalışarak rövanşı almış oldu. Seçim sürecince muhalefete bir destek de Cavit Çağlar'dan geldi. 33 aylık ayrılığın ardından medyasına yeniden kavuşan Çağlar, OSB'de öne sürülen iddiaları gün aşırı gazetesinin manşetinden kamuoyuna aktardı. Çağlar'ın BTSO'nun son meclis toplantısında Celal Sönmez'in iddialar karşısında yaptığı açıklamaları gazetesinde es geçmesi, aynı şekilde Celal Sönmez'in yayın organı Bursa Hakimiyet'in de muhalefetin suçlamalarını sayfalarında görmezden gelmesi gözlerden kaçmadı. Böylece Sönmez-Çağlar çekişmesi bu seçimlere de damgasını vurmuş oldu. Seçimlerde dikkat çeken bir başka nokta da muhalefet bayrağını ilk açan İlker Biliktü oldu. Biliktü, Ali Uğur ile birlikte Aralık 2010'da birlikte çalışma olanağı kalmadığını öne sürerek OSB yönetiminden istifa etmişti. Seçimlerin arifesine kadar Parseker'e karşı olan Biliktü'nün, seçimlerde İlhan Parseker'in listesinde yer alması şaşkınlıkla karşılandı. Biliktü'nün bu gel-gitleri sandığa da yansıdı ve en az oy alan üye oldu.
Sonuçta BTSO OSB seçimleri kazasız belasız atlatıldı. Listeler delindi, karma liste oluştu, birileri ispat için karşı oy pusulasını ağabeylerine gösterdi, birileri cebine konan pusulayı sandığa attı, birileri birilerini çizdi, birileri birilerini yazdı, birileri mesaj aldı, birileri kazandı. Ama tek bir kaybeden oldu. O da her iki adayın da giderleri yükselttikleri gerekçesiyle hedef tahtası haline gelen OSB personeliydi. Her iki aday da üyelere sosyal tesis sözü verirken, personel giderlerinin azaltılması taahhüdünde bulundu!