Bursa'da tekstil ve turizme teşvik yok!
Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik ve yatırım paketi taraflı tarafsız ekonomi çevrelerince olumlu bulundu. Açıklanan pakette gelişmişlik düzeyine göre ülke 4 bölgeye ayrılırken, her bölgeye belirlenen kriterler dahilinde kademeli olarak çeşitli teşvikler verildi. Pakete göre birinci bölgede yer alan Bursa'da ağırlıklı olarak motorlu kara taşıtları ve yan sanayi, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, elektronik, makine, ilaç ve tıbbi hassas ve optik alet yatırımları gibi yüksek teknoloji gerektiren yatırımlar desteklenecek. Hükümet açıkladığı yeni paketle kentin otomotiv kenti kimliğini bir anlamda tescillemiş oldu. Emek yoğun sektör olan tekstilin, artık Batı'da destek göremeyeceği bunun yerine Doğu ve Güneydoğu'da desteklenmesi konusunda hükümetin kararlılığı dikkat çekiyor. Peki açıklanan paketi Bursa iş dünyası nasıl karşıladı?
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, "Tekstilin gelişmiş olduğu ve altyapısı hazır olan başta Bursa olmak üzere çeşitli illerimizin de teşviki şarttır. Bursa, özellikle teknik tekstil konusunda kendini uluslararası arenada kanıtlamış başarılara sahipken, bu konuda Bursa için özel bir teşvikin yer almaması düşündürücüdür. Ayrıca, önemli bir turizm potansiyeline sahip olan kentimizde, sektöre yönelik yatırımların teşvikten yararlanamayacak olması büyük bir eksikliktir diyor.
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Arif Özer, "Bursa olduğu sürece tekstil ve konfeksiyon her zaman var olacaktır. Kentimiz bu alanda gelişime ve değişime açık. Bursa'ya tekstil teşviki verilmemesi gerçekten çok acı. Yatırımların 4. bölgeye kaymasını yanlış bulmuyorum. Ancak yatırımların Doğu'ya kayması, burada eleman yetiştirilmesi ve istihdam edilmesi kolay değil. Bölge teşvikinde daha gerçekçi davranılmalıydı. Örneğin turizm de Bursa için oldukça önemli. Ama turizmin adı hiç geçmiyor" görüşünü dile getiriyor.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili İbrahim Burkay, "Açıklanan paket, 3 boyutlu yapısı ile bu güne kadar Türkiye'de ilgili tüm STK'lar ve kurumların görüş ve talepleri doğrultusunda hazırlanmış en kapsamlı teşvik yasa çalışmasıdır. Başbakan'ın özellikle mali disiplinden taviz verilmeyeceğini açıklaması bize göre kararlılığın bir göstergesidir. Biz ülkemizin bu krizi aşacağına inanıyoruz. Başbakan'ın açıkladığı bu yeni tedbirler krizden çıkışımızı hızlandıracaktır" diyor.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Özüm ise "Özellikle ülkemizin AR-GE kapasitesini artıracak büyük proje yatırımları için 12 sektör belirlenmiş olması ve bu sektörler içinde Bursa'yı direkt ilgilendiren otomotiv, makine ve deri sektörlerinin olmasını çok yerinde buluyorum. Tekstilin kapsam dışı tutulması ise Bursa açısından çok düşündürücüdür" görüşünde.
İş dünyası temsilcilerinin açıklamalarından da anlaşılacağı üzere tekstilin önemli merkezlerinden Bursa'nın bu sektörde artık destek bulamayacak olması gerçekten de düşündürücü. Bunun yanında turizm sektöründe de adını duyurmaya çalışan kentte bu sektöre yatırım yapmak isteyenlerin teşviklerden yararlanamayacak olması ise tam anlamıyla talihsizlik.
Dipnot: Osman Fevzi Efendi tarafından bundan 120 yıl önce kurulan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası kuruluş yıldönümünü cumartesi günü sade bir törenle kutladı. Başarılı çalışmaları ile Türkiye'ye örnek olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı kutluyorum.