Bursa'daki göçükte 10 işçinin cesedine ulaşıldı

Arama kurtarma ekibindeki görevliler, göçüğü kazıp destekleyerek güçlükle ilerlediklerini, kalan 9 kişinin bulunduğu bölgeye ulaştıklarını tahmin ettiklerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BURSA - Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağındaki göçükte hayatını kaybeden işçilerden birinin daha cesedi çıkarıldı. Böylece göçükten cesedi çıkarılan işçilerin sayısı 10'a ulaştı.
Edinilen bilgiye göre, kurtarma ekipleri zorlu bir çalışmanın ardından, Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy'den Yusuf Karaca'nın cesedine ulaştı. Karaca'nın cesedi, ailesi tarafından teşhis edildi. 
Bu arada, arama kurtarma ekibindeki görevliler, göçüğü kazıp destekleyerek güçlükle ilerlediklerini, kalan 9 kişinin bulunduğu bölgeye ulaştıklarını tahmin ettiklerini bildirdi. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız
Ayrıca göçüğün meydana geldiği maden sahasında yetkililerden bilgi alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayla ilgili Cumhuriyet Savcılığının ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün topyekun çalıştığını söyledi.
 
Teknik ayrıntıların tartışılacağı bir toplantı yapacaklarını ifade eden Yıldız, "Bursa Valiliği, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Soma, Tunçbilek, Dursunbey tüm ekip burada. Nihai cümlelerin hepsini, incelemenin sonunda vereceğiz. Suçlu kimse, bu manada cezasız bırakmayacağız" dedi.
 
Tereddüte mahal bırakmayacak şekilde, bu işin sorumluluğunun farkında olduklarını bildiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Kamuoyuyla bunları paylaşıyoruz, bu konuda sıkıntı olmasın. Bugün 1 işçimize daha ulaşıldı. 9'u hala aşağıda. Onlarla ilgili teknik değerlendirme toplantısı yapacağız. Nasıl bir yol haritası izlenecek, onu değerlendireceğiz. Bunu yine kamuoyuyla paylaşacağız. İnsanlar bir an önce ulaşılsın istiyor. Ama aşağıdaki çalışma şartlarını da dikkate alarak, kurtarma ekipleriyle alakalı özellikle bu çalışma içinde bulunan arkadaşlarımızı riske etmemek için, belirli aralıklarla çalıştırıyoruz. 4'er saatlik 6 ekip aralıksız çalışıyor.
 
115 kişilik ekip aralıksız çalışıyor. Özellikle metan gazı sürekli yükseliyor. Bunu aşağı indirmek lazım. Bu gaz sürekli deşarj ediliyor. Bütün bunlarla ilgili teknik bir çalışma dikkatle ve titizlikle yürütülüyor. Aşağıdakilere ne zaman ulaşılacağıyla ilgili saat vermem doğru olmaz. Ama kesintisiz çalışılıyor."
 
Ocaktaki sıcaklık
Bir gazetecinin "Aşağıda sıcaklığın yüksek olduğu söyleniyor. Durum nedir?" sorusu üzerine Yıldız, "İlk başta sıcaklık fazlaydı, ama şimdi aynı şeyi söyleyemem. Metan gazının patlaması sırasında tahmin edemediğimiz kadar ısı yükseliyor. Ama havalandırma ile aşağıda çalışmaya engel olacak bir sıcaklık yok. Sıkıntı yok. Sıcaklıktan dolayı bir aksama yok" dedi.
İhmal iddiaları
Yıldız, bir gazetecinin "Madende ihmal iddiaları"nı sorması üzerine, şunları kaydetti:
"Ortada böyle bir kaza olduğuna göre mutlaka bir sıkıntı var. İşletmecilikten, ölçümden, donanımdan ve başka nedenlerden kaynaklanan sorun var. Bu sorunun gerçek nedeninin ne olduğunu bütün cenazeler çıkarılıp sonuca ulaşınca net sonuç alacağız. Daha önce ya ölçüm yapılmadı... Metan gazının arttığı kesin. Çünkü patlamayla metan gazı alev alıyor. Metan, kömür ocaklarındaki en büyük risktir. Ondan sonra göçük gelir."
"İşletmeyle ilgili daha önce hazırlanan raporda ne vardı?" yönündeki bir soruya ise Yıldız, işletmeyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimleriyle Maden İşleri Genel Müdürlüğünün raporu bulunduğunu söyledi.
Bu raporla birlikte işletmeye eksiklerini gidermesi için 6 aylık bir süre verildiğini belirten Yıldız, sürenin sonunda eksiklerin giderilmesiyle birlikte işletmenin çalışmaya devam ettiğini anlattı.
Yıldız, bir gazetecinin "Maden ocaklarıyla ilgili daha önce yaptığınız bir çalışma var mıydı? Neler yapıldı?" şeklinde yöneltilen bir soruya ise şu yanıtı verdi:
"Kaza meydana gelince bu konuda hareket etmek doğru değil. Maden ocaklarındaki sorunları daha önce tespit edip, çalışmalara başladık. TÜBİTAK ile yaptığımız ortak bir çalışma var. Bu çalışma, metan gazının sondaj ile tespitine yönelik. Bu dünyada uygulanıyor. Bunun daha da hızlanması için çalışıyoruz. Maden ocaklarında en fazla ölüme yol açan metan gazı patlamasıdır. Bu tür sorunların giderilmesine çalışılıyor."