Bursa'nın tüketicileri artık çok daha bilinçli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet ÇETİNKAYA / Anadolu Sanayici İş Adamları Derneği (ANASİAD) Bursa Şubesi Başkan Vekili

Bursa, tüketici hakları açısından ülkemizin en bilinçli illeri arasında yer almakta. İlimizin kültür seviyesinin yüksek olmasının yanısıra bu konuda faaliyet gösteren kurumların çalışmalarının da Bursa halkında tüketici bilincinin oluşmasında katkıları olmuştur.

Tüketicinin bilinçlendirilmesi, tüketici bilincinin geliştirilmesi ve tabana yayılması amacıyla Bursa Sanayi ve Ticaret il Müdürlüğü tarafından bir dizi çalışma yürütüldü. Müdürlük bünyesinde bulunan  'ALO-175 Tüketici Danışma Hattı' aktif hale getirildi. Bu hat günde ortalama 41 civarında şikayet alıyor.  Hakem heyeti toplantılarının sağlıklı yürütebilmesi için toplantı salonu oluşturuldu. Kapıdan satış, ayıplı mal, garanti belgesi ve kredi kartları konularında tüketicinin ilgisini çekecek niteliklerde resim ve karikatürler ile 'ALO-175 Tüketici Danışma Hattı' vurgusunu içeren 12 bin afiş bastırıldı. Bu afişler ilimiz ve 17 ilçemizde bulunan köy, köy kahvehaneleri, okul ile kamu kurum ve kuruluşlarına kaymakamlıklar vasıtasıyla dağıtıldı.

Geçmiş yıllarda da  dünya tüketiciler günü nedeniyle 7 gün süreyle yerel gazete ve televizyonlarda sponsorlar finansörlüğünde ilanlar verilerek tüketici bilincinin geliştirilmesine çalışıldı. Bursa'da faaliyet gösteren firmalarının finansörlüğünde 200 bin adet el broşürü ile 60 bin adet tüketici haftası etkinlik broşürü bastırıldı. Bu broşürler, yerel gazeteler içersinde ve sponsor firmaların ürünlerinin satışı esnasında tüketicilere ulaştırıldı.

Tüketici Haftası etkinlikleri çerçevesinde İl Müdürlüğü elemanları sponsor firmalar bünyesinde oluşturulan stantlar vasıtasıyla tüketicinin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar da yaptı. Bursa

merkezinde bulunan orta öğretim kurumlarında 7 ve 15 günlük periyotlar halinde zaman zaman Tüketiciyi Koruma Derneği yetkililerinin de katılımıyla yapılan eğitim toplantıları devam ediyor.

Tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla geçmiş yıllarda 3 bin adet duvar,  2 bin adet masa takvimi bastırılarak ilçe hakem heyetlerine, muhtelif odalar, okullar kamu kurum ve kuruluşları SİAD'lar ve bankalara dağıtıldı.

'İlgilen Bilgilen' kampanyası çerçevesinde bakanlıkça bastırılan broşürleri de  Bursa ve ilçelerinde bulunan oda, alışveriş merkezi ile tüm okulların tüketici kollarına ulaştırıldı. Bursa'daki firmaları bakanlıkça verilen 'tüketici ödülleri' konusunda da bilgilendirilmesi ihmal edilmedi.Geçmiş yıllarda bazı firmalarımız bu konuda teşvik edilerek başarılı çalışmalarının ödüllendirildi. İl ve ilçelerde alınan hakem heyeti kararlarına bakıldığında da 2004 yılında bin 330, 2005 yılında bin 582, 2006'da 3 bin 7  lehte karar verilirken bu oran yıllar itibariyle artmış ve 2008 yılında 3 bin 345'e ulaşmıştır. Yaşamımızı sürdürecek kadar tüketmek, ülkemizi kalkındıracak kadar üretmek ve bununla mutlu olmak, bilinçli bir toplum olmak için  herkesin katkı sağlamasını diliyoruz.