“Bursa’daki insan kaynağından memnunuz”

BUSİAD Çekirge Toplantısı’nın konuğu olan, BOSCH Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, 1972’den beri bulundukları Bursa’daki insan kaynağına ve kaliteli üretime güvendikleri için yatırımlara devam edeceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ
BURSA- Kuruluşunun 41’inci yılını kutlayan Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (BUSİAD) Hilton Otel’de gerçekleştirilen geleneksel çekirge toplantısında Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young’ı ağırladı. ‘Geleceği Şekillendiriyoruz’ başlıklı sunumuyla Türkiye ekonomisinin geleceğine dair öngörülerini aktaran Young, 2030-2050'lere ilişkin BOSCH’un gelecek öngörülerini de paylaştı. Grup cirosunun yüzde 5’inin Türkiye’den karşılandığını, toplam istihdamda da yarısından fazlasının yine Türkiye’de olduğunu belirten Steven Young, “1910 yılında bir temsilcilikle başladığımız Türkiye yolculuğumuz 1972’de Bursa’da açılan ilk fabrikamızla sürdü. Biz Türkiye ve Bursa’daki insan kaynağı performansından çok memnunuz. Bölge büyüyen pazarlarla dolu. Kalitemiz ödüller alıyor. Yan sanayiden faydalanıyoruz. Yan sanayi sayesinde yüzde 60’ı geçen yerlileşme oranı sağlıyoruz. Buradan Japonya ve Çin’e sevkiyat yapıyoruz. Bursa’dan ve Türkiye’den giden ürünler dünya çağında kabul görüyor. Genç nüfus da çok önemli. Türkiye’de olmaya ve yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi. Steven Young, BOSCH’un global bir IoT lideri olma vizyonuyla, 3 S stratejisi ile geliştiğini ifade ederek, 2020’ye kadar tüm BOSCH elektrikli ürünlerin ağa bağlanmış olacağını bildirdi.

2017’de 7 milyar olan dünya nüfusunun 2050’de 9.1 milyara çıkacağının öngörüldüğünü ifade eden Young, “Bu durum refah seviyesinin artacağını, düşük gelirlinin orta gelirliye geçeceğini gösteriyor. Sermaye akımı batıdan doğuya gidiyor. 50 milyar akıllı nesne birbirine bağlı hale gelecek. 6 milyar insan, 2050 yılında büyük şehirlerde yaşayacak. Enerjiye baktığımızda 2030'da yüzde 50 daha fazla enerji, yüzde 40 daha fazla temiz suya ihtiyaç duyacağız. Biz de BOSCH olarak, bağlanabilirlik, kentleşme, demografi ve enerji trendleri üzerinde çalışıyoruz. Afrika ve Asya Pasifik’te büyüme yaşanacak. Avrupa’da küçülme var” değerlendirmesinde bulundu.

“Gelecek kuşaklar araçlarını paylaşacak”

Otomotiv sektöründe de değişim yıllarına girildiğini kaydeden Young, elektrikli ve otonom araçların, yeni kuşaklarla tamamen değişmiş bir yapıyı ortaya koyacağını söyledi. Young, “Araçlar küçülecek, hafifleyecek ve paylaşılacak. Sahip olduğumuz araçlar yüzde 96 yatıyor. Baby boomer kuşağı için araçlar statü sembolüydü. Gelecek kuşaklar için statü sembolleri farklı olacak. Sürücüsüz araçlardan bahsediyoruz. 10 yaşındaki çocuğunuzu sürücüsüz araca bindirip okula göndereceksiniz” diye konuştu.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay da, Bosch’un Bursa’ya önümüzdeki 5 yıl içinde yeni yatırımlar yapma kararı almasının Bursa iş dünyasını memnun ettiğini ifade etti. Toplantıda ayrıca, derneğe yeni katılan Zerrin Özgüle, Zeki İlhan, Yasemin Uyar Duman, Alper Pekmezçioğlu ve Muharrem Fatih Aksoy’a üyelik rozetleri takıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir