Bursalı firmalar krizde promosyonla güçlenebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gönül UMAN / Bursa Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Her geçen gün bir dünya devi olma yolunda ilerleyen, bir milyarı aşkın nüfusuyla ekonomisini dimdik ayakta tutabilen Çin'de 'kriz' kavramının hem 'tehlike' hem de 'fırsat' anlamlarını karşıladığını biliyor muydunuz? Kriz ve fırsat kavramları aynı sözcükte birleşiyor. Krizin de fırsatı olur mu diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Evet olur! Hem de bal gibi olur. Önemli olan doğru ve etkili bir kriz yönetimiyle olumsuzlukları işletmemiz adına, markamız adına olumlu hale getirebilmektir.

Otomotivin kalbinin attığı Bursa'da sektörün yaşadığı kriz ve geleceği her an her yerde konuşulurken, birçok rakibinizin adım atmaya korktuğunu, bütün tanıtımlarını çektiğini biliyor musunuz? Ortada bir meydan var ve biz bu meydanın boş kaldığını görür gibiyiz. Bu meydanı dolduran neden siz olmayasınız. Örneğin önümüzde promosyon dönemi var. İşte size bir fırsat kapısı. Yeni yıl yaklaşıyor. İyi araştırılmış ve doğru karar verilmiş bir programla kurumunuz adına promosyon harcaması yapmanız çok iyi dönüşler alacağınız bir yatırım aracına dönüşebilir. Yaptıracağınız promosyon çalışmalarının size kazancı ne mi olacak? Birincisi, kriz zamanında promosyona gider ayırarak işletmenizin ne kadar güçlü olduğunu göstereceksiniz.  Müşterilerinizin gözünde rakiplerinize göre üstünlüğünüzü kanıtlayacaksınız. Var olan saygınlığınız kat kat artacak. İkincisi, rakiplerinizin gözünde korku yaratacaksınız. Krizden hiç mi hiç etkilenmeyen bir firma imajıyla korkusuzluğunuzu kanıtlamış olacaksınız. Belki bu güne kadar yerel bir firma olarak yerel bir marka algısı oluşturmuşken kriz dönemi yapacağınız tanıtım stratejisiyle Bursa'dan dünyaya açılmış, güçlü ve ulusal bir firma algısı yaratacaksınız. Üçüncüsü, şu an birçok firma kriz korkusuyla promosyon ürünlerine yatırım yapmayı kestiği için, promosyon sektöründe var olan büyük indirimlerden yararlanmış olacaksınız.

Kriz dönemlerinde tanıtım için bütçe ayırmanın çok etkin ve kalıcı dönüş sağladığı hep bilinir ve söylenir. Ancak bu harcama kalemlerinden biri olan 'promosyon'  yöntemini tercih etmenin diğer tanıtım harcamalarına göre bazı artıları göz ardı edilir. Öylesine verilen hediye, parasız dağıtılan önemsiz ürün gibi algılanır çoğu kez. Gerçekten de promosyon harcaması olarak verdiğiniz insanın çekmecesinde kalacak, evine götürecek veya çocuğuna oyuncak olacak bir ürün seçerseniz bu harcama hediye olmaktan öteye gitmez. Üstelik verdiğiniz kişi göz önünde tutup kullanmadığına göre belki önemli bir hediye olma statüsüne bile ulaşamamıştır. Oysa üzerinde abartıdan uzak bir şekilde tüm yıl göz önünde tutulacak bir ürün binlerce kişi tarafından günlerce, haftalarca hatta bazen yıllarca görülmenizi, algılanmanızı sağlar ve marka bilinirliğinize inanamayacağınız ölçüde destek sağlar.

Şimdi krizin işletmeniz için aslında nasıl büyük bir fırsat olduğunu gördünüz sanırım. Bence bu fırsatı iyi değerlendireceksiniz.