Bursalı OSB'ler enerji üretimi için güçbirliği yaptı
BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Bursa, organize sanayi bölgelerinin (OSB) en yoğun olduğu illerden biri. İlde 11'i faal olmak üzere 13 OSB bulunuyor. Faal 11 OSB ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretebilmek için Demirtaş OSB'nin öncülüğünde bir araya geldi. Yapılan birkaç toplantının ardından şirket kurulması kararlaştırıldı. Kısa adı BOSBİR Üretim AŞ olan Bursa Organize Sanayi Bölgeleri Birliği Elektrik Üretim AŞ'nin kuruluş işlemleri tamamlandı.
Şirkette 11 OSB tüzel kişilik olarak yer alırken hisseler de OSB'nin tükettiği enerji miktarına göre şekillenecek. Her OSB tükettiği enerji miktarı oranına göre temsil edilecek. Hemen hatırlatalım, bu şirketin bir başka paydaşının da Elektrik Üretim AŞ olması planlanıyor. Peki bu şirket ne yapacak? Kurulan şirket ile kömür madeni bulunan Türkiye'nin herhangi bir yerinde 550 MW güce sahip elektrik üretim santrali kuracak. Yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırımla kurulacak tesiste Bursa OSB'lerinin ihtiyacı olan elektrik enerjisi üretilecek. Kurulu bulunan 11 OSB'de bugün itibariyle 136 bin çalışan bulunuyor. Tüketilen enerji miktarı yılık 3 milyar 200 milyon kilowat/saat. Bunların 1 milyarı Demirtaş, 1 milyarı Bursa OSB, 500 milyonu İnegöl kalanını da diğer OSB'ler tüketiyor.
Türkiye'ye örnek olması beklenen projeye hükümetin de sıcak baktığı gelen bilgiler arasında. Hükümet Türkiye'de yüzde 55'i doğalgaz çevrim santralleri ile sağlanan elektrik enerjisinde bu oranı yüzde 30'ların altına düşürmek istiyor. Yenilenebilir enerji üretiminin de yüzde 4-5'lerde olduğunu göz önüne alırsak kalan bölümün nükleer ve termik santrallerle karşılanması kaçınılmaz gibi görülüyor. Kömür ile çalışan santraller gündeme geldiğinde hemen çevre konusundaki hassasiyetler dile getirilir ama teknolojinin geldiği nokta itibariyle yeni teknolojilerle yapılan kömür santrallerinde doğalgaz çevrim santrallerinden daha düşük oranda emisyon değerleri elde edildiğini de hatırlatmakta yarar var. Kömürle yapılan üretimde elektrik enerjisi doğalgaza göre yüzde 20-25 oranında daha ucuza mal ediliyor. 1 -1.5 yıl içerisinde yatırım yapma noktasına gelecek olan BOSBİR AŞ, bu yatırımla yurtdışına bağımlı olduğumuz doğalgaz nedeniyle ithalatı azaltıp yer altı kaynaklarını da kullanarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Tabi ki şirketin bir başka ve daha önemli hedefi ise üyelerine temiz, sürekli ve ucuz enerji temini sağlamak. Yatırım tamamlanıp üretime geçildiğinde Bursa'nın 30-40 yıllık enerji ihtiyacı garanti altına alınmış olacak.