Bursalı sanayicilerin eğitim seferliği

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Toplumsal konulardaki duyarlılığı ve yaptığı ilklerle birçok konuda adından söz ettiren Bursa'nın ve sanayicilerinin eğitim konusundaki çalışmalarının da hakkını teslim etmeliyiz. Bursa'da yaşayan ve değer yaratan müteşebbislerin kentte kazandıklarını yine yaşadıkları kente aktarmalarını örnek alınması gereken duyarlılık ve davranış olarak değerlendiriyorum. Toplumsal bilinç konusunda her zaman sorumluluklarını bilen ve bu yönde hareket eden Bursalı sanayiciler, eğitim konusunda da üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getiriyorlar. Kalkınmanın eğitimden geçtiğinin bilinciyle hareket eden sanayiciler sektörlerinin ve dolayısıyla ülkenin önünü açacak eğitim çalışmalarına da öncülük ediyorlar.

Otomotivin başkenti olarak anılan Bursa'da eylül ayı içerisinde birbirinden güzel eğitim yatırımlarının başlamasına şahit olduk. Önce sanayicilerin çatı kuruluşu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Eğitim kampusu kuracağını açıkladı ve bu taahhüdünü imzalanan protokolle kayıt altına aldı. Ardından Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından yapımına karar verilen Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'nin temeli Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Aynı gün hayırsever iş adamı Faik Çelik'in yapımını üstlendiği Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü binasının protokol töreni yapıldı. Ekonomik krizin sancılarının çekildiği böylesi bir dönemde gerçekleştirilen eğitim yatırımları bizlerin sosyal ve toplumsal konulardaki gücümüzü de bir kez daha ortaya koydu.

Bu gelişmeler yaşanırken Bursa'da okul sayıları ve eğitim yatırımlarında sanayici ve hayırseverlerin katkısını ne oranda olduğu takıldı aklıma ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bu konuda bilgi istedim. Sağ olsunlar isteğimize jet hızıyla yanıt verdiler ve tablo halinde Bursa'daki toplam okul sayıları ve hayırseverler tarafından yapılan yatırımlar tablo halinde elektronik ortamda aktarıldı bizlere. Bursa merkez ve ilçelerinde ilköğretim ve lise düzeyinde eğitim öğretim veren okul sayısı toplam 845. Hayırseverler tarafından yaptırılan okul sayısı ise 120. Bu aslında sayı değil proje ve içerisinde sadece okul değil yurt, spor salonu kütüphane gibi birçok da ayrıntı yer alıyor. Bu 'Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası'nın başladığı 2003 yılından itibaren gerçekleşen rakam. Sanayicilerin eğitim yatırımlarının toplam tutarı ise yaklaşık 180 milyon TL.

Bursa geleceğini şekillendirmesini bilen bir kent. Sanayide yakalanan başarının kesinlikle tesadüf olmadığının kanıtıdır sanayicinin eğitime verdiği destekler. Sanayici bugün temelini attığı okullardan mezun olacak mühendisin, teknikerin, fizikçinin, kimyacının, doktorun, mimarın yarın işletmesinde başarılarını taçlandıracağını çok iyi biliyor. Dünyanın global bir köy haline geldiği günümüzde kendisini geliştirmeyen, rekabete ayak uyduramayan, yenilikleri takip edemeyen, Ar-Ge'si olmayanın geleceğinin de olmayacağını gayet iyi biliyor. Ve Bursalı sanayici yaptığı bu yatırımlarla geleceğini de teminat altına alıyor.