BUSİAD Girişimcilik Okulu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. Ali CEYLAN / Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD)Başkan Yardımcısı

Bilindiği gibi, girişimci, bir işi en iyi şekilde veya farklı yapan kişidir. Girişimci, önsezisi kuvvetli, yeniliğe açık, risk alan ve üretim faktörlerini bir araya getiren lider kişidir. Bir başka tanımla, girişimci istihdam yaratan insanndır. Bir başka tanım daha yaparsam, girişimci, toplumları refaha götüren en önemli kişiler arasındadır diyebilirim. Çünkü sınırlı kaynakların etkin kullanımı, toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve istikrarlı büyümek için girişimcilere ihtiyaç var. Bir toplumda girişimci sayısı ne kadar çok artarsa, o toplumun gelişmiş ülkeler arasında yer alma olasılığı da aynı oranda artar.

İşte bu çerçevede  BUSİAD yeni bir aktiviteye daha imza atmaya hazırlanıyor. Bu aktivite, girişimcilik okulu olarak isimlendirilebilir. Okul dediysem yanlış anlaşılmasın. Çünkü Türkiye'de tek başına girişimcilik öğretilmese de devlet ve vakıf üniversitelerinde girişimcilik dersleri veriliyor. Hatta ülkemizde bazı özel girişimcilik kursları bile var.

BUSİAD Girişimcilik Okulu kapsamında yapacağımız faaliyetler, bu tür kurumlara rakip değil. Akılda kalsın diye böyle bir isim koyduk. Ayrıca, Türkiye'de girişimcilik okuluna olan ihtiyaca da vurgu yapmak istedik. BUSAİD Yönetim Kurulu tarafından son şekli verilmeye çalışılan aktivite, başarılı üyelerimizin, gençlerle deneyimlerini paylaşmaları şeklinde özetlenebilir. Her hafta veya her ay sonu yapılacak 2 saatlik konferanslar dizisi ile genç girişimci adaylarını eğitmeyi düşünüyoruz.

Bu faaliyetin 3 amacı var. Birincisi, belirtmeye çalıştığım gibi, genç girişimci adaylarına, başarılı girişimcilerin yönetim tarzlarını kendi ağızlarından dinleme fırsatı vermek. Karşılıklı soru sorma ve cevap verme imkanı yaratmak. İkincisi, başarılı girişimcilerimize, tecrübelerini genç girişimci adaylarına aktarma fırsatı tanımak ve derneğimizle olan bağlarını güçlendirmek. Üçüncüsü ise, Türkiye'deki SİAD'lara yapacakları faaliyetler konusunda yol göstermek şeklinde özetlenebilir.

Bu yazıyı okuyan bazı okurlar, yapılacak olan konferans girişimini eleştirebilir, planlanan çalışmayı sıradan bir konferans olarak görebilirler. Ancak, Uludağ Üniversitesi'nde 30 yıldan daha uzun bir süre işletme dersleri vermiş, şimdi de uygulamanın içinde bulunan bir öğretim üyesi olarak, iyi programlanmış ve uygulanacak konferansların çok yararlı olacağını düşünüyorum. Çünkü başarılı girişimcileri dinlemek, gençleri çok etkiliyor. Bu nedenle, kendi başarı sırlarını gençlere aktaracak iş adamlarımızın, çok önemli bir görev yapacaklarına inanıyorum. Çünkü genç girişimci adaylarının başarılı girişimcilerden alacakları çok önemli dersler var. Umarım, BUSİAD'ın bu girişimi ülkemizin her tarafına yayılmış SİAD'lara örnek olur ve çok ihtiyacımız olan  girişimcilik ruhu her yere yayılır.

Bu konularda ilginizi çekebilir