Bütün hukuk tanımazlığı ile devam edecek

CHP Grup Başkanvekili, "Özel yetkili mahkemeler kalkmamıştır. Özel yetkili mahkemeler bütün acımasızlığıyla, bütün şiddetiyle, bütün hukuk tanımazlığıyla sistemimizde devam edecektir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Özel yetkili mahkemeler kalkmamıştır. Özel yetkili mahkemeler bütün acımasızlığıyla, bütün şiddetiyle, bütün hukuk tanımazlığıyla sistemimizde devam edecektir" dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Akif Hamzaçebi, bir grup CHP milletvekili ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu'nda bugün kabul edilen özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını öngören kanunla ilgili eleştirilerini dile getirdi. Hamzaçebi, "3. Yargı Paketi" olarak getirilen düzenlemenin Ak Parti'lilerin oylarıyla TBMM'de kabul edildiğini belirterek, "AKP'liler bunu bir zafer olarak ilan etti. Evet ortada AKP açısından bir zafer vardır, ancak bu Pirus zaferi olacaktır. Yıktıklarının altında AKP kendisi de kalacaktır. Bugün yarattıkları canavar bir gün gelip onları da yiyecektir" ifadelerini kullandı.

Yapılan düzenleme ile artık Türkiye'de özel yetkili mahkemeler ile AK Parti'nin kurmuş olduğu, kendine bağlı olan bir yargı sisteminin var olacağını iddia ederek, "Özel yetkili mahkemeler kalkmamıştır. Özel yetkili mahkemeler bütün acımasızlığıyla, bütün şiddetiyle, bütün hukuk tanımazlığıyla sistemimizde vardır, devam edecektir" diye konuştu. Özel yetkili mahkemelerin varlıklarıyla, yaptıkları soruşturmalarla, yürüttükleri yargılamalarla kamuoyunda çok büyük bir tartışmanın konusu haline geldiklerini öne süren Hamzaçebi, hükümetin de bu tablodan rahatsız olmuş bir görüntü sergilemesine rağmen, gelinen noktanın son derece yanlış olduğunu söyledi. Hamzaçebi, "Türk hukuk sistemini, AKP bugün yıkmıştır. Ancak bu yıkıntıların altında kendileri de bir gün kalacaktır, buna inanıyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da bu yasa değişikliğinin önümüzdeki yıllarda çok ağır sonuçları olacağını söyledi. Tarhan, şöyle devam etti: "İçler acısı bir sonuçla karşı karşıyayız. ÖYM'ler muhafaza edildi. Sadece o güçlü yetkiler CMK'dan taşınıp TMK'nın içine olduğu gibi getirildi ve monte edildi. Yani sadece bu yetkilerin adresi değişti. Üstelik özel yetkili mahkemelerde açılmış davalar bakımından kesin hüküm verilinceye kadar o yetkilerin muhafaza edilmesine karar verildi ki bu olağanüstü bir şeydir. Kesin hükme kadar gidecek sürenin 30 yıl olduğunu söylemeliyim. Yani bu tür bir davada zaman aşımı süresi 30 yıldır. Eğer 30 yıl süresince bu dava bitmezse bir özel yetkili mahkeme heyeti bir dava için 30 yıl kadar bekleyecek. Böyle absürt bir durumla karşı karşıyayız."

İkili bir özel yetki yaratıldığını iddia eden Tarhan, "Eski ÖYM'ler klonlanarak, yeni terörle mücadele mahkemeleri haline getirilmiş. Bunlar Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı. Aynı eylemlerden ötürü iki ayrı mahkemede yargılanma gibi bir sonuç yaratıyor" diye konuştu. Tarhan, "Bir robokok mahkemesi düşünün. Robokok kuşanmış yetkilerini; bu iki yapının birden toplumun içine salındığını düşünün, sonuçlarının çok ağır olacağını göreceksiniz. Bu tam anlamıyla politik bir yapılanma. Politik yargının iki atlısıdır ve toplumu susturmakta yarışacaklardır. Bu yapılanmaların kime ait olduğu, bunun gizemini herhalde çözdünüz. Bir kayıkçı kavgasının sonucunda oluşmuştur bu iki yapı. Bu kayıkçı kavgasından, kendi aralarındaki iktidar çatışmasından iki başlı bir yargı doğdu. En acı olan, artık yargının bağımsızlığı değil, yargının kimi ve kimlere bağlı olduğunu tartışır hale geldik. Bugün yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi, demokrasi adına utanç verici bir gündür" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyi değerlendirip değerlendirmeyecekleri sorusuna Tarhan, "Elbette değerlendireceğiz. Benim gözlemim bir hukukçu olarak, eşitlik ilkesine açık aykırılık var, açıkça Anayasa'nın 10. maddesine aykırıdır kanaatimce" diye cevap verdi. Hükümetin böyle bir düzenleme ile neyi amaçladığına ilişkin soru üzerine de Tarhan, "Amaçlanan; benim hırsızımı, benim yolsuzumu, benim uğursuzumu siz sürek avına tabi tutamazsınız, onu koruyacak kollayacak olan benim, bu mesaj verilmiştir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir