Büyük adliyeler bölgeleri dönüştürdü, fiyatlar katlandı

Dev adliye binaları Çağlayan ve Kartal bölgesinde gayrimenkul piyasasını hareketlendirdi. Çağlayan'da bazı projelerde fiyatlar yüzde 100'e varan oranda artarken, Kartal'da ise metrekare fiyatları 10 bin dolara kadar çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

İSTANBUL - İstanbul'un her iki yakasına yapılan devasa adliye binaları sadece büyüklükleri ile değil bulundukları bölgeleri değiştirme gücüyle de dikkat çekiyor. Avukatların, savcıların ve adliye çalışanlarının yaşadığı yeni hukuk bölgelerinin oluşmasını sağlayan adliyeler Çağlayan ve Kartal'da gayrimenkullerin fiyatlarını yükseltti. Çağlayan'da bazı projelerde fiyatları yüzde 100'e varan oranda arttıran adliye, Kartal'da ise metrekare fiyatlarının 10 bin dolar görmesine neden oldu. Adliyeler aynı zamanda hem yeni ofis hem de yeni konut projelerinin yapımını hızlandırdı.

Kartal'da fiyatlar "Cadde"yi geçti

Anadolu yakasındaki tüm adliyeleri tek çatı altında toplayan Kartal Adliye Sarayı'nın yapımının başlamasıyla adliyeye yakın bölgelerde değişimin yaşanmaya başladığını dile getiren Kartal Turyap Çavuşoğlu Temsilcisi Kadir Tike, "Adliye'den sonra inanılmaz projeler başladı. Hala devam ediyor. Başlayacak 11 yeni projedaha var" dedi. Özellikle avukatların projeye çok fazla ilgi gösterdiğini kaydeden Tike, Teknik Yapı ve Dumankaya'nın projelerinde bunu gördüklerini belirtti. Talebin devam ettiğini anlatan Tike, "Kartal'da metrekaresine 10 bin dolar isteyen müteahhitler bile var. Bu Bağdat Caddesi'nden bile yüksek. Orada 4 bin dolar seviyesinde" diye konuştu.

Arsa sahiplerinin neredeyse her ay yüzde 2-3 oranında zam yaptığını söyleyen Tike, metronun da fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu aktardı. Tike, "Arsalar önceden metrekaresi 500 lira ile 1000 lira arasında satılıyordu. Konutlar ise 1500-2000 bin TL idi. Şimdi öyle bir rakam yok. E-5 üzerinde 5-6 bin TL arasında çok rahat gidiyor" dedi.

Adliyeyi duyan Kartal'dan daire alıyor

Kartal'ın neresi olduğunu bilmeden metroyu ya da adliyeyi duyanların Anadolu'dan gelip Kartal'dan 4-5 daire aldığını anlatan Tike, "Yatırım olsun diye alıyorlar. Kıbrıs'tan, Almanya'dan daire alıyorlar. Kartal'da daha önce böyle bir şey olmuyordu, nedeni tamamen adliye" bilgisini verdi. Özellikle avukatların bölgede ofis ve konut bakmasıyla birlikte projelerin büyük bölümünün avukatlara yönelik yapılmaya başladığını aktaran Tike, ayrıca Kartal'da kentsel dönüşümün de sürdüğünü dile getirdi. Dönüşümle birlikte fabrikaların taşındığını kaydeden Tike, "Bunların gidişiyle E-5'in altında 550 bin dönüm arsa oluştu. Bunun başlaması ile birlikte Kartal'ın çevresi tümüyle değişecek" dedi.

Çağlayan'da satışların yarısı hukukçulara

Remax Mecidiyeköy Broker'ı Nurtaç Muştu ise Avrupa'nın en büyüğü olan Çağlayan Adliyesi'nin açılmadan iki yıl önce bölgeyi değiştirmeye başladığını anlattı. Muştu, "Yeni binalara talep yarattı. Hem kiralamada hem de satışta bölgenin metrekare fiyatları yükseldi. Kiralama fiyatları yüzde 40'lara kadar çıkarken, yeni binalarda satış fiyatları yüzde 100 arttı" diye konuştu. Son iki yıldır özellikle hukukçuların sayısında artış olduğunu aktaran Muştu şunları söyledi: "Zaten bu yükselişi tahmin eden bir kitle gayrimenkul almaya başladı. Çok sayıda hukuk ofisi kiraladık. Adliyenin yapımından sonra satışlarımızın yarısı hukukçulara yönelik olmaya başladı. Ticari alanlarda restoranların, kafelerin sayısında ve bunların fiyatlarında artışlar oldu. Bina kalitesi de yükseldi."

Yeni binaların da avukatların kullanabileceği şekilde inşa edildiğini kaydeden Muştu, özellikle A sınıfı ofis talebini karşılayamadıklarını ifade etti. Muştu şöyle konuştu: "Bölgede yapılanların büyüklükleri genellikle 2 bin metrekare civarında. Adliyenin büyüklüğü düşünüldüğünde çok daha büyük metrekarelere ihtiyaç var. Bu nedenle biz bunları metro hattı üzerindeki Levent-villalar gibi bölgelere yönlendiriyoruz."

Müteahhitler arsa için yalvarıyor

Kartal'da Cevizli bölgesinde yapılan adliyenin en çok Esentepe mahallesini etkilediğini aktaran Kadir Tike, adliyeden önce mal sahiplerinin müteahhitlere yalvararak evlerini yaptırdığını ifade ederek, "Bazen bir daire karşılığında bile kabul ediyorlardı. Şu anda ise yüzde 50'sini müteahhit, yüzde 50'sini mal sahibi alıyor. Esentepe adliyeye en yakın semt. Eskiden 3 katlı bina bile görmek zor iken şu anda plazalar bölgesine dönüştü. Şimdi müteahhitler arsa sahiplerine yalvarır hale geldi" diye konuştu.

Çağlayan'da imar değişikliğine gidiliyor

Yeni adliye birlikte Çağlayan'dan Kağıthane'ye inen arter üzerinde yeni bir imar planlamasının düşünüldüğünü aktaran Nurtaç Muştu, "Bölgede çok fazla çarpık yapılaşama var. Bizim duyumlarımız burada bir imar değişikliği olacağı yönünde. Mevcutların yenilenmesi, parsellerin birleştirilmesi ve yüksekliklerin artırılması ile şu anda çok fazla olmayan yenilenme hızlanacaktır" açıklamasını yaptı.

Adliye geldi, Hukukçular Towers  yapıldı

Kartal Adalet Sarayı'nın yanıbaşında yapılan yeni projelerden biri Hukukçular Towers. Coldwell Banker Adım Gayrimenkul tarafından kiralaması yapılan proje 18 katlı iki kule ve 30 adet mağazadan oluşuyor. Hukukçular Towers, 75-80-145-290 metrekarelik home ofis ve 58-200 metrekare arası dükkan seçenekleri bulunuyor. Proje kapsamında toplam 208 ofis yer alıyor.

Aura'nın yüzde 40'ını hukukçular aldı

Propa İnşaat tarafından Kartal'da Adliye Sarayı'na 600 metre uzaklıkta inşa edilen Aura'da daire alanların yüzde 40'ını hukukçular ve yöneticiler oluşturuyor. Aura'nın arsası ticaret ve rezidans imarlı olduğu için hem rezidans hem de işyeri, büro, ofis işlevinde kullanılabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir