Büyük istihdam projesi hayata geçiyor

Tanıtım toplantısında konuşan Dinçer, 5 yılda en az 1 milyon işsiz genci iş sahibi kılmayı amaçladıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi"nin tanıtım toplantısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, uzmanlaştırılmış meslek edindirme merkezleriyle önümüzdeki 5 yılda en az 1 milyon işsiz genci iş sahibi kılmayı amaçladıklarını belirtti.

Projeye katkı sağlayanlarla birlikte ellerini taşın altına koyduklarını ifade eden Dinçer, istihdam yükünü Türkiye'nin omuzlarından kaldıracaklarını, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap vereceklerini kaydetti.

Meslek odalarının bölgelerindeki üyelerinin ihtiyaçlarını tespit edeceğini belirten Dinçer, İŞKUR'a kayıtlı işsizler arasında meslek edindirecek olan kursiyerlerin belirleneceği bilgisini verdi.

Bu yılın Ekim ayında başlayacak olan proje için 81 ilin 111 teknik ve meslek lisesinin kurs merkezleri olarak seçildiğini belirten Dinçer, 2010-2011-2012 yıllarında her yıl yaklaşık olarak 120 milyon TL'lik kaynak kullanılacağının altını çizdi.

Dinçer, kurslara katılacaklara günlük 15 TL harçlık verileceğini hatırlatarak, "Bu projeyi insanımıza altın bilezik kazandırma projesi olarak adlandırıyoruz. Bu proje çağın ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre meslek edindirme, beceri kazandırma, iş edinme projesidir. İşsizler için, iş dünyası için Türkiye için bir umut projesidir" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu: İşsizlik, sistemle ilgili bir problem

İşsizlik meselesinin sadece iş bulamayanlarla sınırlı olmadığını ifade eden TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise istihdamdaki sorunun altındaki yatan önemli bir nedenin de, mesleksiz olduğunu kaydetti.

İş dünyasının ihtiyaç duyduğu becerilerin, iş arayanlarda bulunmaması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Ben Anadolu'yu devamlı geziyor ve görüyorum ki; kahvehaneler işsiz dolu, ama işletmelerimiz, çalıştıracak eleman bulamıyor. Demek ki sorun, sadece işsizlik değil, mesleksizliktir" dedi.

Özellikle sanayicilerin vasıflı eleman ararken, meslek lisesi ve üniversite mezunları arasında işsizliğin çok yüksek olması, eğitim sistemimizin piyasadan ne kadar kopuk olduğunu gösterdiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bu uyumsuzluğu gidermek üzere mesleki eğitimi bir bütün olarak geliştirmek zorundayız.

Şimdi mesleki eğitim kursları meselesine bir neşter atıyoruz" diye konuştu. Projeyle birlikte aktif işgücü politikasının ilk büyük adımını atıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Beceri-2010 Projesi, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliğidir. Ama aynı zamanda rekabetçilik projesidir. Bir umut projesidir" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir