Büyük istihdam projesine start

5 yıl içinde 1 milyon kişiye mesleki ve teknik eğitim vererek, iş deneyimi kazandırılmasını amaçlayan proje bugün başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), Milli Eğitim ve Çalışma bakanlıkları ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin işbirliği geliştirilen, 120 milyon lira bütçeli büyük istihdam projesi bugün başlıyor.

5 yıl içinde 1 milyon kişiye mesleki ve teknik eğitim vererek, iş deneyimi kazandırılmasını amaçlayan projeyi (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri) tarafların temsilcilerinin katılımıyla oluşacak İcra Komitesi yürütecek. Özel sektörle kamu kesimini işsizlik sorunu ve sanayinin eğitimli işgücü ihtiyacına çözüm için bir araya getiren büyük istihdam projesine start veriliyor.

Başbakan Erdoğan, ilgili bakanlar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB yönetiminin katılımı ile Ankara'da gerçekleşecek basın toplantısıyla proje 19 ilde fiilen başlatılacak. Projenin genel duyurusundan sonra TEPAV Direktörü Güven SAK ve İş-Kur yönetimi teknik detayları anlatacak. Başbakan Erdoğan, birkaç kez "Her TOBB üyesi 1 işçi alsa işsizlik sorunu önemli ölçüde çözülür" görüşünü dile getirmişti.

TOBB, bu konuda bir çözüm geliştirmeden önce yaklaşık 700 üyesine sorarak bir anket yapmış, katılımcıların yüzde 94'ü, "1 işçi alma önerisi gerçekçi değil" demiş ancak, "mesleki eğitimden geçmiş 1 işçi alır mısınız?" sorusuna yüzde 80 oranıyla "evet" yanıtını vermişti.

TOBB bu sonuç üzerine harekete geçerek, projeyi gündeme almıştı. Milli Eğitim ve Çalışma Bakanlığı'yla başlatılan çalışmalarda mutabakata varılmış ve projenin başlatılacağı bir süre önce duyurulmuştu. TOBB, üyelerinin istihdam açıkları ile ilgili taleplerini göz önüne alarak projenin 120 milyon liralık bütçesinin önemli bir kısmını üstlenen TOBB'un yanı sıra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile TOBB'a bağlı araştırma kuruluşu TEPAV da projede devrede olacak. TOBB, projeyi geliştirmeden önce bazı ülke örneklerini de inceledi. Almanya'da benzer bir uygulama yapılıyor. Modeli, Güney Kore uygulamasına benzeterek "Güney Kore modeli" nitelemesi de yapıldı.

İcra Kurulu yürütecek

Projenin kamu kesiminden ortakları Milli Eğitim ve Çalışma Bakanlığı. Ayrıca İş-Kur da projede çok önemli bir rol üstleniyor. TOBB ve iki bakanlık temsilcilerinin katılımıyla oluşacak İcra Kurulu projeyi yürütecek. Milli Eğitim Bakanlığı kurs müfredatını sağlayacak. Kurs öğretmenlerinin eğitimini ve kursların verileceği okulların derslik ve laboratuvarlarını hazırlayacak.

Projede okulların imkanları kullanılacak ancak öğrenci seçimi tamamen İş-Kur üzerinden yapılacak. İş-Kur'un illerdeki birimleri o ildeki çalışmaya katkıda bulunacak. Projenin şimdilik 120 milyon lira olarak belirlenen bütçesi de ilerleyen dönemlerde artabilecek. Sanayi ağırlıklı özellikleri dikkate alınarak belirlenen 19 ilde başlayacak olan proje 81 ilin tamamına yayılacak. Projenin illerdeki yürütümünde TOBB'a bağlı ticaret ve sanayi odaları devreye girecek. Hangi ilde hangi mesleki alanda eğitim verileceği odaların katkısıyla belirlenecek. TOBB ETÜ, proje kapsamındaki pilot illerde detaylı işgücü analizleri yürütecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir