”Büyük memnuniyetle karşılıyorum”

Cumhurbaşkanı Gül'den, Ladin'in öldürülmesiyle ilgili ilk yorum.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, El Kaide Lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili "Bu şunu gösteriyor; teröristler ve terör örgütlerinin başlarının sonu, eninde sonunda canlı veya cansız ele geçirilmektir. Dünyanın en tehlikeli ve sofistike başının da bu şekilde ele geçirilmiş olması, herkese ibret vesilesi olmalı. Büyük memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Viyana'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"El Kaide Lideri Ladin öldürüldü, siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Amerikan yönetimiyle bu konuda temasınız oldu mu?" sorusu üzerine, Gül, "Bu şunu gösteriyor; teröristler ve terör örgütlerinin başlarının sonu, eninde sonunda canlı veya cansız şekilde ele geçirilmektir. Dünyanın en tehlikeli ve sofistike bu anlamda terör örgütünün başının da bu şekilde ele geçirilmiş olması, herkese ibret vesilesi olmalı. Büyük memnuniyetle karşılıyorum" diye konuştu.

Suriye'de halk iradesi yönetime yansımalı

Suriye'de yaşanan olaylarla ilgili soru üzerine Gül, şunları söyledi:

"Suriye ile devlet olarak devamlı temas halindeyiz. Oradaki reformların gerçekleşmesi, halkın meşru talepleri doğrultusunda değişimin gerçekleşmesi yönünde de yapıcı katkı sağlamaya çalışıyoruz. Tabii ki en kötü senaryolara karşı da tedbirlerimizi alıyoruz. Bu bağlamda maalesef geçenlerde bildiğiniz gibi 300 civarında Suriye vatandaşı sınırımızı geçip Türkiye'ye sığınmışlardır. Dolayısıyla tedbirler alındığı için yerleştirilecekleri yere taşınmıştır, yerleştirilmiştir. Dileriz ki bu olaylar geçer geçmez, Suriye'de kardeş kanı dökülmeden reform ve değişiklikler gerçekleşir. Orada çok partili, demokratik ve halkın iradesinin hükümete yansıdığı bir düzen kurulur."

Öte yanda, Gül, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına ilişkin bir soru üzerine de "1 Mayıs, Türkiye'nin geldiği durumu gösteriyor nihayet. Bütün vatandaşlarımız, herkes, Türkiye'nin her tarafında büyük bir coşkuyla emeğin ne kadar çok kutsal olduğunu, emeğe ne kadar değer verildiğini hep beraber göstermişlerdir. Zaten 1 Mayıs, bayram olarak ilan edilmişti. Bayram niteliğine yakışır şekilde de Türkiye'nin dört bir yanında kutlandı. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum, bundan sonra hep böyle olmasını arzu ediyorum. Artık yeni Türkiye'de bayramlar böyle olmalı" diye konuştu.

 Şahin: Su testisi su yolunda kırılır

Öte yandan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili, "Su testisi su yolunda kırılır. Terörle hiçbir yere varılamayacağını akıl sahibi herkes kabul eder" dedi.

Şahin, TBMM Tören Salonunda düzenlendiği, Meclisin 23. dönemini değerlendirdiği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, terör örgütü El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Şahin, "Su testisi su yolunda kırılır. Terörle hiçbir yere varılamayacağını akıl sahibi herkes kabul eder. Tabii, ismini zikrettiğiniz kişinin de ölü olarak yakalanmış olması terörle bir yere varılamayacağını bir kez daha güçlü şekilde vurgulaması açısından önemlidir" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir