Büyükekşi: STA'lar artmalı, vize kalkmalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), diğer AB aday ülkelere uygulandığı gibi Türkiye'ye olan vizelerin de kaldırılmasını istiyor. Büyükekşi, STA sayısının artması için de daha fazla gayret gösterilmesi görüşünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2. Konsüler Misyonlar ile Türk İhracatçılarının Buluşması'nda yaptığı konuşmada, serbest ticaret anlaşmalarına ve Avrupa'nın uyguladığı vize rejimine değindi.

Büyükekşi, TİM olarak Türkiye'deki yerleşik başkonsolos, konsoloslar ve fahri konsoloslara Türkiye'nin ihracatçı sektörlerini tanıtmak, ortak işbirliği fırsatlarını geliştirmek istediklerini söyledi.

Dünya ülkelerine yalnızca mal satmaya ve iş görüşmeleri yapmaya gitmediklerini, dünyaya yatırımcı olarak da açıldıklarını ifade eden Büyükekşi, dünyanın dört bir yanında ciddi yatırımlar yaptıklarını anlattı.

TİM Başkanı, "İş dünyasının temsilcileri olarak, serbest ticaret olanakları için serbest ticaret anlaşmalarının (STA) sayısının artmasını çok önemsiyoruz. Bu konuda daha fazla gayret gösterilmesini bekliyoruz. STA'lar sadece ticari ve ekonomik ilişkileri değil, siyasi ilişkileri de istikrara kavuşturmakta, diplomasi trafiğine de yeşil ışık yakmakta" diye konuştu.

Avrupa'yı anlamakta zorlanıyoruz

Dış ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirirken, barış ve huzur dolu bir gelecek için karşılıklı vizelerin kaldırılmasını istediklerini de dile getiren Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye vize uygulamayan ülke sayısı 64'e çıktı. En son Ukrayna ile vizeler kalktı. Vizeler kalktıkça karşılıklı olarak dış ticaretin, yatırım ilişkilerinin ve turizmin geliştiğini görüyoruz. Bu bağlamda AB ile müzakere yürüten bir ülke olarak bizlere vize uygulanmasını anlamakta zorlanıyoruz.

Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesinin işverenlerine uygulanan vize rejimi bizi üzmektedir. Türkiye'den Avrupa'ya net göç tersine döndü. Daha fazla insanımız geri geliyor. Bu noktanın da göz önüne alınarak diğer aday ülkelere uygulandığı gibi Türkiye'ye olan vizelerin kaldırılması gerekiyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir