Büyüme tahmini revize edilecek

Sanayi üretim endeksinin hem aylık hem de yıllık bazda rekor kırdığını söyleyen Ergün, "Son çeyreğe ilişkin büyüme tahminlerinin bir kez daha revize edileceğini düşünüyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi üretim rakamlarını değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinin hem aylık hem de yıllık ortalama bazında rekor kırdığını bildirdi.

Öncü göstergelerin sanayi üretiminde yılın son çeyreğinde güçlü bir performans göreceklerine işaret ettiğini bildiren Ergün, şunları kaydetti:

"Nitekim aralık ayı verisi sanayi üretiminin, küresel krizin ardından girdiği yükseliş dönemine devam ettiğini göstermektedir. Geçtiğimiz günlerde açıklanan aralık ayı kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi, dış ticaret verileri ve bankacılık verilerinin ardından, bugün açıklanan aralık ayı sanayi üretim endeksi ile birlikte, 2010 yılının geneline ve son çeyreğine ilişkin resim de netleşmeye başladı."

Milli gelire güçlü bir destek verecek

2009 yılı verilerine göre sanayi sektörünün milli gelirin yaklaşık yüzde 26'sını oluşturduğunu, dolayısıyla sanayi üretim endeksinde yılın son çeyreğindeki yüzde 12,1'lik, yıllık ortalamada da yüzde 13,1'lik artışların, sanayi üretiminin son çeyrekte ve 2010 yılı genelinde milli gelire güçlü bir destek vereceğini net bir şekilde ortaya koyduğuna dikkati çeken Ergün, şöyle devam etti:

"Buna paralel olarak, yılın son çeyreğine ilişkin büyüme tahminlerinin bir kere daha revize edileceğini düşünüyorum. Nitekim, yıl başında yüzde 3-4 aralığında seyreden, Orta Vadeli Program'da ise yüzde 6,8 olarak yer verilen 2010 büyüme tahminleri, şimdi artık yüzde 7-8 aralığına yerleşmiştir.

Türkiye, artık küresel kriz öncesi seviyeleri yakalamış ve hatta aşmaya başlamıştır. Mesela aralık ayı verisiyle birlikte sanayi üretim endeksi, hem aylık hem de yıllık bazda endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

Sanayinin çarkları 'tam gaz'

Bu konularda ilginizi çekebilir