Büyüme yüzümüzü güldürüyor, diğer tarafta ise cari açık var

TBB Başkanı Aydın ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisindeki rekor büyümeyi ve Meclis krizini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yemin krizinin ekonomiyle ilişkisine değinerek, "Türkiye'nin yatırımları siyasetten etkilenmiyor" dedi.  

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, işbirliği  protokolü imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Meclis'teki yemin krizinin ekonomiye ne şekilde yansıyacağı sorusunu  yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'de herhangi biri bir şey konuşsa  ekonomi etkilenmiyor diyorduk. Şimdi de soruyoruz  neden etkilenmiyor diye, kötüyü mü bekleyelim? Artık Türkiye'nin yatırımları siyasetten etkilenmiyor. Bu da ekonomi güçlü olduğu için" dedi. Ülkedeki büyümeyi değerlendiren Hisarcıklıoğlu, bu büyümeden dolayı mutlu olduklarını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ülkenin yüzde 11'lik bir büyümeyle rekor kırdığını belirterek, "Batı'da ekonomik kriz, Doğu ve Güney'de siyasi kriz, Türkiye bu 2 kriz arasında kalmasına rağmen büyüdü. Bu büyüme rekor" diye konuştu.

Büyümenin yüzde 80'i iç tüketim kaynaklı

Ülkenin büyüme hedefinin en az yüzde 7 olarak belirlenmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, daha önceleri bu rakamın yüzde 5 olarak belirlendiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, nüfusun da yüzde 5 oranında büyüdüğünü aktararak, ekonomik büyümenin bunun üzerinde olması gerektiğini aktardı. AB'ye göre minimum olarak yüzde 3, ABD'ye göre ise yüzde 4 oranında büyüme olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu büyümedeki yüzde 80'lik rakamın da iç tüketimle gerçekleştiği dile getirdi.  

Büyümenin güzel olduğunu, ancak cari açığın unutulmaması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, geçen Mayıs ayı içerisinde ithalatın ihracattan 4 kat daha fazla olduğu bilgisini verdi. Hisarcıklıoğlu, üretim yapısının değişmesi üzerinde durarak, "Büyümenin sürmesi, cari açığın kapanması için üretim yapısını değiştirmeliyiz. İşte o zaman dünyadaki en büyük ekonomilerden oluruz. Sanayinin ara malı olan ithaalat mallarını da üretmeliyiz. Bir taraftan yüzde 11'lik büyüme yüzümüzü güldürüyor, diğer tarafta ise cari açık var" diye konuştu.  

TBB Başkanı Aydın ise, yemin kriziyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Artık Türk ekonomisi ağırlıklı olarak, dünyada meydana gelen gelişmelerden etkileniyor" dedi.  

Büyümenin önemli olduğunu, istihdamı ve geliri arttığını belirten Aydın, bu büyümenin ne şekilde gerçekleştiğinin de önemli olduğunu kaydetti. Aydın Türkiye'de büyümenin tartışılabileceğini ifade ederek, "Cari açık, fonlama hepsi tartışılabilir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir