Büyümedeki yavaşlamada baz etki de rol oynadı

Babacan, "Göstergeler yılın son çeyreğinde OVP'de öngörülenin üzerinde büyüme yakalanacağını gösteriyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte kaydettiği büyüme hızının, Avrupa ve OECD ülkeleri arasında en yüksek oranlardan biri olmaya devam ettiğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) bugün açıkladığı üçüncü çeyrek itibariyle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.

Babacan, açıklanan verilerin, 2009 yılı son çeyreğinde başlayan güçlü büyüme eğiliminin, 2010 yılı üçüncü çeyreğinde de devam ettiğini gösterdiğini vurgulayarak, üçüncü çeyrekte GSYH'nın, bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 5,5 seviyesinde artış kaydettiğini belirtti.

Üçüncü çeyrekteki büyüme hızının yılın ilk yarısına göre yavaşlamasında baz etkisinin de rol oynadığını bildiren Babacan, "Öte yandan, mevsimsel etkilerden arındırılmış GSYH'nın üçüncü çeyrekte de bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1 oranında artış göstermesi, ekonomimizdeki büyüme ivmesinin devam ettiğini ortaya koymaktadır. Ekonomimizin üçüncü çeyrekte kaydettiği büyüme hızı, Avrupa ve OECD ülkeleri arasında en yüksek oranlardan biri olmaya devam etmektedir" dedi.

2010 yılında istihdam artışının devam etmesi ve özel sektör yatırımlarının hızla toparlanmasının diğer pek çok ülkenin aksine Türkiye'de potansiyel büyüme hızının küresel krizden daha az etkilenmesini sağladığının altını çizen Başbakan Yardımcısı Babacan, "Yılın son çeyreğine ilişkin olarak bugüne kadar açıklanan sanayi üretimi, kapasite kullanımı gibi göstergeler ve bekleyişler 2010 yılı için Ekim ayında açıklanan Orta Vadeli Program'da öngörülenin üzerinde bir büyüme hızı yakalanabileceğini ortaya koymaktadır" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir