Büyümenin motoru ihracat

Bakan Çağlayan, "OVP'deki öngörüye karşın, yıllık yüzde 4,7'lik küçülme önemli bir gelişme" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ekonominin son çeyrekte yüzde 6 oranında büyümesinin, 2009 yılı genelinde beklentilerin altında bir daralma gerçekleşmesinin, hükümet olarak krizin etkilerini en aza indirdiklerinin teyidi olduğunu söyledi. Çağlayan, büyümenin motorunun ihracat olduğunu vurguladı.

2009'un ilk üç çeyreğinde ortalama yüzde 8,7 daralan ekonominin, son çeyrekte gelen yüzde 6 büyüme ile yılın bütününü yüzde 4,7 küçülerek tamamladığını kaydeden Çağlayan, küresel krizin diğer ülke ekonomilerinde de daralmaya neden olduğunu hatırlattı.

Bakan Çağlayan, dünyanın en gelişmiş ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye'deki daralmanın yakın düzeyde olduğunun görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"2009'da ABD yüzde 2,4, Fransa yüzde 2,4, Almanya yüzde 5, İngiltere yüzde 4.8, Euro Bölgesi yüzde 4 küçülmüştür.

Ekonomide Beklenti Üzerinde Büyüme

Orta vadeli programda yüzde 6 küçülme olarak belirlenen büyüme oranının son çeyrekteki yüzde 6'lık büyümenin etkisiyle yıllık bazda yüzde 4,7 olması önemli bir gelişmedir.

Ancak 2009 yılının son çeyreğindeki yüzde 6'lık büyüme yeniden uzun vadeli bir büyüme dönemine girdiğimizin göstergesidir. Bu tespitimizi, 2010 yılı Mart ayından itibaren sanayi üretiminde, reel kesim güven endeksinde, kapasite kullanım oranında kaydedilen artışlar da desteklemektedir."

İhracatın katkısı

Büyümenin motorunun ihracat olduğunu belirten Bakan Çağlayan, TÜİK tarafından açıklanan ihracat rakamlarına göre Türkiye'nin ihracatının Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 azalarak, 8 milyar 435 milyon dolardan, 8 milyar 323 milyon dolara düştüğünü hatırlattı.  

Çağlayan, ihracatta söz konusu azalışın başlıca nedeninin, 2009 yılı Şubat ayında 1,6 milyar dolar olan işlenmemiş-yarı işlenmiş altın ihracatının 2010 yılı Şubat ayında 161 milyon dolara gerilemesi olduğunu kaydetti.

Altın hariç tutulduğunda ihracatta 1 milyar 362 milyon dolarlık artış gerçekleştiğini belirten Çağlayan, bunun da yüzde 20'lik artışa tekabül ettiğini söyledi. 

Bakan Çağlayan, imalat sanayine dayalı ihracatın söz konusu başarılı seyrine karşın, daha çok sermaye hareketi olarak nitelendirilebilecek olan işlenmemiş altın ihracatında 2009 yılındaki artışın, krizin etkilerinin yoğun bir şekilde yaşandığı geçen yıl için olumlu bir etki yaratsa da oluşturduğu baz etkisiyle 2010 yılı Şubat ayında ihracatın toplamda yüzde 1,3 oranında gerilemesinin başlıca sebebi olduğunu kaydetti.

Çağlayan, bu çerçevede, üretime dayalı reel sektörün ihracatının kayda değer oranlarda artış gösterdiği hususu da dikkate alınarak, işlenmemiş altın ihracatındaki düşüş nedeniyle meydana gelen olumsuz etkinin ihracatı bozucu bir gösterge olmadığı, reel ekonomiyi esaslı olarak etkileyen ve büyüme ve istihdama olumlu katkısı olan üretim sektörlerinde 2009 Ekim ayından bu yana görülen ihracat artış trendinin devam etmekte olduğunun görüldüğünü de söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir