Çağlayan: 1 Nisan şakası değil, gerçek

Çağlayan, "Mart ayı ihracatı, ticaretinin ekonomisinin sağlam temellere oturduğunun çok net bir göstergesidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA – Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bugün 1 Nisan ve mart ayında 11 milyar 722 milyon dolarlık bir ihracat yapıldığını belirterek, "Cumhuriyet tarihinin en yüksek mart ayı ihracatını yaptık. Bu çok önemli" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) mart ayı ihracat rakamlarını açıkladığı ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin açılışının gerçekleştirildiği törende yaptığı konuşmada, bugün açıklanan ihracat rakamlarını da değerlendirdi.

2008 yılında Türkiye ihracatının pik yaptığını hatırlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bugün bu rakamla ve 3 ayda yapılan ihracatın toplam 33 milyar dolar olması 2008 ile mukayese ettiğimizde çok net bir şekilde bunu ortaya koyuyor. Size 1 Nisan şakası yapmadım, gerçeklerden bahsediyoruz. Hani derdik, hatırlıyor musunuz ? 'Bugün 1 Nisan neşe doluyor insan.' Hakikaten çok neşeliyiz. Hayırlı uğurlu olsun bu rakam. Bana göre Türkiye'nin doğru yolda olduğunu, ticaretinin ekonomisinin sağlam temellere oturduğunun çok net bir göstergesidir."

İhracat son 32 ayın zirvesinde

Mısır, Tunus, Libya'ya ihracatta azalma oldu

İhracatta Mısır, Tunus, Libya'ya bir azalma söz konusu olduğunu belirten Çağlayan, "Ancak normalleşmeye başlayan Tunus başta olmak üzere ve Mısır'da ihracatımızı çok kısa bir süre içinde 2010 rakamlarının üzerine çok rahat taşıyacağız. Libya tabi bizim açımızdan çok önemli özelliklere sahip. Libya 2 milyar dolar ihracat yaptığımız bir ülke olması hasebiyle Libya toplam ihracatımızda da yüzde 1,6'lık bir rakama sahip. Libya'ya ihracat tamamen dursa bile ki böyle bir şey asla olamaz, Türkiye'nin ihracatında ancak 1,6;lık bir oran bundan etkilenecektir. Yani morallerinizi bozacak hiçbir şey yoktur. Orası olmaz başka Pazar buluruz. Normalleştiği an tekrar yerimizi alırız."

"Türkiye'nin Detroit'i Bursa olacak"

İşsizlikte Türkiye'nin çok önemli noktalara geldiğine dikkati çeken Çağlayan, "Küresel krizi Türkiye resmen tuş etmiştir, yuvarlamıştır. Ama bunun yanı sıra işsizlik rakamlarında da önemli gelişmeler varken, Türkiye'de halen işsizlik temel meseledir" dedi.

Otomotiv sektörünün çok önemli bir sektör olduğunu, kendisine de uzun süre "otomotiv bakanı" denildiğini ifade eden Çağlayan, "Nasıl Amerika'nın Detroit'i varsa, inşallah Türkiye'nin Detroit'i de Bursa olacak" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir