Çağlayan 2023'ten umutlu

Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan gelecekten umutla bahsetti; "2023 yılında Türkiye 500 milyar dolar ihracat yapan, 2 trilyon dolardan fazla milli geliri olan bir ülke olacak."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapan, 2 trilyon dolardan fazla milli geliri olan, kişi başına 25 bin dolardan fazla gelir elde eden bir ülke olacağını belirterek, "Bu rakamları bal gibi yakalarız" dedi.

Zafer Çağlayan, CNN Türk tarafından düzenlenen "Anadolu'da Yarın Toplantıları"nın açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa ekonomisi ve dünya ekonomisinin geriye gittiği bir ortamda Türkiye'nin tarihinde ilk defa artık 12 yıllık projeksiyon yapan bir ülke olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "10 dakika sonrayı göremeyeceğiz' dediğimiz bir ülke bugün 2023 stratejisini yapıyor.
 
2023 yılında Türkiye 500 milyar dolar ihracat yapan ülke olacak. Türkiye 2 trilyon dolardan fazla milli geliri olan bir ülke olacak. Kişi başına 25 bin dolardan fazla gelir elde eden bir ülke olacak."

İhracat payımızı 2'ye katlamamız lazım

Bu konuda illerin sanayicilerini görevler beklediğini, Gaziantep'in Türkiye'nin 2023 perspektifine taşınmasında önemli rol oynadığını vurgulayan Çağlayan, ilin 2002 yılında 600 milyon dolar ihracat yaparken 2011 yılında "aslanlar gibi" 5 milyar dolarlık ihracat yaptığını, altıncı büyük ihracatçı il olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, "Bugün Gaziantep, Türkiye'nin önünde giden bir yapıya sahip. Gaziantep bir lokomotif oldu. Bunları söylerken Gaziantep'e yağ çekme ihtiyacı hissetmiyorum, yağa ihtiyacı yok zaten" şeklinde konuştu.

 Türkiye'nin dünyanın toplam ihracat pastasından binde 8-8,5 pay aldığını ifade eden Bakan Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması için dünya pastasındaki payın hızla ikiye katlanması gerektiğini belirtti. Türkiye ekonomisinin gelişmesinden, dünyadaki birçok ülkenin iflas etmesinden ve finans kuruluşlarının iflas etme noktasına geldiğinden bahseden Bakan Çağlayan, "Bize geçmişte 'hasta' diyen Avrupa'nın birçok ülkesi bugün yoğun bakım çadırında" dedi. Çağlayan, bu ülkelere acil şifalar dileyerek ekonomilerinin bir an önce toparlanmasını istediklerini söyledi.

Dünyanın ekonomik ekseni kaydı

"Dünyada olduğu gibi Türkiye'deki sanayi ve ekonominin ciddi şekilde eksen değiştirdiğini" belirten Zafer Çağlayan, Avrupa'nın içine girdiği küresel krizde yeni pazarlar bulan Türkiye'nin geçen yıl 135 milyar dolarlık ihracatı yakaladığını vurguladı. İhracatın dörtte üçünün Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarına yapıldığını dile getiren Çağlayan, şöyle dedi: "Türkiye 135 milyar dolar ihracatı, dünya ekonomisinden olumsuz etkilenmeyen ülkelere, yeni pazarlara giderek yaptı. Ve o tarihte biz, 'Türkiye hükümetinin ekseni kaydı' diye eleştirenlere bir cevap verdik; 'kendi ekseninize bakın, kayan kendi ekseninizdir'... Ve bugün kayan dünyanın kendi ekonomik eksenidir. Bugün dünyanın artık gelişmiş ülkeleri, gelişmekte olan ülkelere mal satmak yerine gelişmekte olan ülkeler artık gelişmiş ülkelere mal satıyor."

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir