Çağlayan: Bu yıl yüzde 7-8 büyüme öngörüyorum

Çağlayan, "Bütün dünya ülkelerinin büyüme hızları gerilerken ve ikinci bir resesyon ihtimalinden söz edilirken Türkiye parlak performansı ile dünyadan ayrışmaktadır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin 2'nci çeyrekte beklentinin üzerinde büyüdüğünü belirterek, 2011 yılında Türkiye'nin yüzde 7-8 arasında büyüyeceğini öngördüğünü bildirdi.

Çağlayan, TÜİK'in Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekteki büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ekonomisinin 2011 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 8,8 oranında büyüyerek yine beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiğini ifade eden Çağlayan, bunun da Türkiye ekonomisinin istikrar ve güven içinde hedeflerine devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

Kalan 6 ayda ortalama yüzde 4 civarında bir büyüme olması halinde bile Türkiye ekonomisinin yüzde 7-8 arasında büyüyeceğini ifade eden Çağlayan, "Bütün dünya ülkelerinin büyüme hızları gerilerken ve ikinci bir resesyon ihtimalinden söz edilirken Türkiye parlak performansı ile dünyadan ayrışmaktadır. Bu da Türkiye ekonomisinin dinamizminin kanıtıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Cari açık yıl sonuna doğru daralmaya devam edecek

Haziran 2011'de 7,6 milyar dolar olan cari açığın, Temmuz ayında 5,3 milyar dolara gerilediğini belirten Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:

"Her ne kadar geçen yılın üzerinde seyrediyor olsa da cari açık, hükümetimizin uyguladığı kararlı politikalar ve Merkez Bankası'nın aldığı önlemler ile gerilemeye başlamıştır. Baştan beri cari açığı önemli bir konu olarak kabul etmekle birlikte Türkiye ekonomisi için önemli bir risk teşkil etmediğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu çerçevede, cari açıkla mücadelede uyguladığımız stratejiler ile bu sorunu orta ve uzun vadede kalıcı olarak çözme yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir.

Avrupa'da yaşanan olumsuz gelişmeler bütün dünya ekonomisini ve dış talebi olumsuz etkilemesine rağmen Türkiye ekonomisi, sağlanan güven ve istikrar sayesinde 2023 yılı hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir. Gerçekleştirilen ekonomik reformlar, sağlanan güven ve istikrar, bütçe disiplini ve yüksek büyüme performansı ile Türkiye dünyanın gıpta ile baktığı bir ülke konumundadır."

>> Ekonomi beklenenden hızlı büyüdü

 

Bu konularda ilginizi çekebilir