Çağlayan Çinli Geely'i yatırıma çağırdı

Çağlayan, "Çok fazla naz aşık usandırır. Naz ederseniz başka gelin buluruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANGZHOU - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinli Geely Otomotiv şirketini Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti ve "Türkiye'ye gelmekte fazla gecikmeyin. Çok fazla naz aşık usandırır. Naz ederseniz başka gelin buluruz" dedi.

Çağlayan, Hong Kong'taki temaslarının ardından Uzakdoğu gezisinin ikinci durağı olan Çin'in Hangzhou şehrine geçti. Bakan Çağlayan, buradaki ilk ziyaretini de Çin'in en büyük özel otomotiv üreticisi olan Geely Otomotiv Fabrikasına gerçekleştirdi.

Geely Dış İlişkiler Direktörü Lin Zhang'ın karşıladığı Çağlayan, önce Geely'nin bazı modellerinin yeraldığı Showroom'u gezdi. "Ömrümde hiç böyle bir arabam olmadı" diyerek Spor Cupe otomobile binen Çağlayan, Geely'nin Türkiye'deki distrübitörünün Anadolu Endüstri Holding olduğunu hatırlatarak,  "Birazdan Tuncay Özilhan'ı arayacağım. (Başkanı kandırdım, beraber geliyoruz ve Türkiye'de yatırım yapıyoruz) diyeceğim" şeklinde espri yaptı.

Damat yakışıklı

Daha sonra Geely yetkililerinden şirketle ilgili bilgi alan Çağlayan, ziyareati sırasında yaptığı konuşmada, Çin'i 5'inci ziyaret ettiğini belirtti ve "Neredeyse evimden çok Çin'e geliyorum. 2 haftada bir Çinli görmesem sizi özlüyorum" dedi. Daha sonra Geely'nin biran önce Türkiye'de yatırım yapmasını isteyen Çağlayan, Geely'i "gelin" olarak nitelendirerek, gelini götürmeye geldiklerini söyledi.

Çağlayan, şöyle devam etti:

"Gelin Geely, genç ama evlilik çağı gelmiş. Damat da son derece yakışıklı. Türkiye'nin nadir kuruluşlarından birisi. Patronu da boylu, poslu, yakışıklı. Ben, eski sanayiciyim, tüccarım. Buradan elimiz boş dönmemeliyiz. Ben, yarın Tokyo'ya. Cumartesi Türkiye'ye dönüyorum. Gelin sizi birlikte götürelim. Tuncay'ı da (Özilhan) alıp, bu işi bitirelim.

Bana Otomobil Bakanı diyorlar. Ben, bu işi çok seviyorum. Türkiye'ye gelmekte fazla gecikmeyin. Bizde aşklar tek taraflı olmaz, karşılıklı olacak. Çok fazla naz da aşık usandırır. Naz ederseniz başka gelin buluruz. Bizim damatlar yakışıklı, gelmek isteyen çok gelin var."

"Türkiye Avrupa'ya geçiş kapınız"

2 hafta önce Çin Başbakanının Türkiye'de olduğunu hatırlatan Çağlayan, ziyarette kendisinin de imza attığı 4 anlaşma yaptıklarını dile getirdi.

Bu anlaşmalardan biri ile tarihi ipek yolunun canlandırılmasının öngörüldüğünü kaydeden Çağlayan, yolun Pekin'den başlayıp Londra'ya kadar gideceğini vurguladı.

Geely yetkililerine, "Siz, yol haritanızda yanlışlık yapmışsınız. İpek Yolunda Pekin'den başlayıp, Türkiye'ye uğramadan Londra'ya gidemezsiniz" diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Asya'dan Avrupa'ya sizi Marmaray'la bağlayacağız, oradan geçeceksiniz. Türkiye, sizin Avrupa'ya giriş kapınız. Çin, Asya'nın en doğusunda, Türkiye, en batısında. Türkiye, Avrupa'nın en doğusunda, İngiltere en batısında. Türkiye, sizin Avrupa'ya geçiş kapınız. Ayrıca Türkiye gibi iç pazarı geniş bir ülkeye gelmiş olacaksınız. Gelişmiş ülkelerde 1.000 kişiye 600 otomobil, Türkiye'de ise 1.000 kişiye 140 otomobil düşüyor ve otomobile olan talep giderek artıyor.

Diğer taraftan son birkaç yıldır çok önemli yatırım teşvikleri verdik. Otomotiv sektörü, Türkiye'de lokomotif sektördür. İhracatta da liderdir. Ar-Ge teşviği ile otomotiv en çok desteklenen sektör oldu. Tüm masrafınızı vergiden düşüyorsunuz, tabi ödeyecek verginiz kalıyorsa. Neredeyse cebinize para koyacağız. Çalışanlar için gelir vergisinde indirim yapıyoruz. Sigorta ödemelerinin yarısını devlet, biz karşılıyoruz. Zannediyorum siz Ar-Ge Merkezinizi Türkiye'ye taşıyacaksınız. Ar-Ge teşviklerimiz de sizden daha fazla. İstersen bu konuda 1 arabasına iddiaya girelim. Fabrika kuracağınız araziyi de size bedelsiz veririz. Kurumlar vergisi oranı yüzde 20. Teşvik kapsamına girerseniz sadece yüzde 2 ödeyeceksiniz. Bu konuda da 1 arabasına iddiaya girebilirim."

Bu konularda ilginizi çekebilir