Çağlayan: Kriz öncesine geri döndük

Bakan Çağlayan, istihdamdaki gelişmelerin mevsimsel ve geçici olmadığını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "gerek büyüme rakamları, gerek ihracat rakamları ve gerekse istihdam rakamlarındaki gelişmeler, Türkiye'nin kriz öncesi döneme döndüğünü göstermektedir" dedi.

Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Haziran ayı Hane Halkı İşgücü Anketi'nin sonuçlarını değerlendirdi.

Çift haneli ihracat artışı ve çift haneli büyüme rakamlarının işsizlikte azalmaya neden olduğunu belirten Çağlayan, önümüzdeki dönemde işsizlik rakamlarında tek haneyi görmenin mümkün olduğunu kaydetti.

2009 yılı Haziran ayında işsizlik oranının yüzde 13 seviyesindeyken, bir yılda, 2,5 puan azalarak Haziran 2010 döneminde yüzde 10,5'e gerilediğini belirten Çağlayan, şunları aktardı:

"Haziran 2010 işsizlik rakamlarına en yakın oran yüzde 10,7 ile Ağustos 2008'dir. Bu da Türkiye'nin hızla kriz öncesi dönemlere döndüğünün en büyük göstergelerinden birisidir.

İstihdam verilerine göre daha erken açıklanan öncü göstergeler (ihracat, sanayi üretim endeksi, kapasite kullanım oranı vb.) doğrultusunda işsizlik oranlarında önümüzdeki dönemde tek haneli rakamları görebileceğimize inanıyorum. "

Çağlayan, istihdamdaki gelişmelerin mevsimsel olmadığını, geçici olmadığını, siyasi ve ekonomik istikrarın açık yansıması olduğu sonucuna ulaştırdığını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir