Çağlayan, Rusya'da sebze hali temeli attı

Yatırımı Türkiye'de yapılmış kadar önemli gördüğünü belirten Çağlayan, projenin her safhasıyla ilgileneceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROSTOV - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk ve Rus ortaklı F.O.R.T. Limited Şirketi'nin Rusya'nın Rostov-Aksay şehrinde kuracağı meyve sebze halinin temel atma törenine katıldı.

Türkiye'nin dünyaya ihraç ettiği toplam yaş meyve sebzenin 3'te birinin Rusya'ya yapıldığını bildiren Çağlayan, bu açıdan temeli atılan sebze halinin önemini dile getirdi.

Rostov'da yaş meyve hali kurulması projesinin çok önemli olduğunu belirten Devlet Bakanı Çağlayan, bu yatırımı Türkiye'de yapılmış kadar önemli gördüğünü, projenin her safhasında ilgileneceklerini söyledi.

Türkiye ile Rostov arasındaki ticaret rakamlarına değinen Çağlayan, Türkiye Rostov arasında 570 milyon dolarlık ticaret hacmi olduğunu, Rostov'da 50'ye yakın iş adamının, 100 milyon doların üzerinde yatırım yaptığını ifade etti.

İki ülke arasında 2010 yılı ilk 6 ayı itibariyle Türkiye'nin 2 milyar dolar, Rusya'nın 8,5 milyar dolar olmak üzere 12 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmi yakalandığını bildiren Çağlayan, ticaretin 2009 yılından daha fazla olacağını rakamların gösterdiğini, ticaretin dengeli artmasına, hükümet olarak özel önem verdiklerini belirtti.

Çağlayan, 2000 yılında toplam 4,5 milyar dolar olan dış ticaretin bugün 9 kat artışla 38 milyar dolar seviyesine ulaştığını ifade etti. Çağlayan, söz konusu rakamların iki ülke arasında ticaret hacmini 5 yıl içinde 100 milyar dolara ulaştırma hedefi açısından da önem taşıdığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir