Çağlayan sorunu çözeceğine şikayet ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, borçlanma politikalarını eleştirerek, "Sayın Başbakan bugün doğan çocuklar kaşını, gözünü, burnunu anne veya babasından, 2 bin 537 dolar fazladan dış borcu ise sizden alıyor" dedi.

Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yılın ilk 3 ayına ait bazı ekonomik verileri eleştirerek, Türkiye'nin çok ciddi ve yapışkan bir durgunluk içerisine girdiği konusunda birçok kez hükümeti uyardığını söyledi. Öztrak, "Hükümet, bu yapışkan durgunluğu nasıl aşabiliriz diye çare aramak yerine, PR ve reklamla sorunları saklamaya çalışıyor" diye konuştu.
Ekonomi Bakanı'nın, "Bankalar yüzde 4 borç kapama komisyonu istiyor" şeklinde şikayette bulunduğunu ifade eden Öztrak, hükümetin şikayet makamı olmadığını söyledi. Öztrak, "Varsa bir sorun, oturursun çözersin. Millet sizi o koltuklara sorunu çözün diye getirdi" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın son bir yıldır neredeyse her gün IMF borcu ile yatıp kalktığını öne süren Öztrak, şöyle devam etti:
"Başbakan, 'ben iktidara geldiğimde IMF borcumuz 23,5 milyar dolardı' diyor. İlkin şunu düzeltelim. 2002 yıl sonunda IMF'nin bu ülkeden alacağı, yani Türkiye'nin IMF'ye borcu 23,5 milyar dolar değil, 22 milyar dolardı. Hesap kitap bildiğini iddia eden bir Başbakan'a 1,5 milyar dolarlık hata hiç yakışmaz. Bunlar iktidara geldiğinde, IMF'ye olan borç da dahil, Türkiye'nin toplam dış borcu 129,5 milyar dolardı. 10 yıl sonra 2012'de Türkiye'nin dış borcu 337 milyar dolara çıktı. Sayın Başbakan, kendinden önceki 42 hükümetin 56 yılda aldığı dış borcun 1,5 katını on yılda kullanacaksın sonra da kendi imzanla aldığın IMF borcunu bitirdik diye caka satacaksın. Sayın Başbakan borç ödemekle, yol yürümekle tükenir. Sayın Başbakan, siz iktidara geldiğinizde bu ülkede doğan her çocuk bin 963 dolar borç ile dünyaya geliyordu. Şimdi Türkiye'de doğan her çocuk 4 bin 500 dolar dış borç ile dünyaya gözlerini açıyor. Bugün doğan çocuklar kaşını, gözünü, burnunu anne veya babasından, 2 bin 537 dolar fazladan dış borcu ise sizden alıyor."

-İstanbul'da 3. havalimanı ihalesi-

İstanbul'da yapılacak 3. havalimanı ihalesine de değinen Öztrak, proje üzerinde gerek teknik, gerekse finansman boyutu ile ilgili ciddi kuşkular bulunduğunu iddia etti. Öztrak, bu proje için devletin önemli garantiler verdiğini ileri sürerek, ilk garantinin de "tarife garantisi" olduğunu söyledi.
Öztrak, yolcu başına 20 Avroluk tarifenin 25 yıllık işletme süresince bu ihaleyi alan firmaya taahhüt edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu, devletin kendi aldığı veya ileride havaalanı bittiğinde alacağı bir para. Buna bir de asgari yolcu sayısı garantisi veriliyor. Yani devlet diyor ki 'eğer yolcu sayısı sana garanti ettiğim sayının altına düşerse aradaki farkı ben Hazine'den öderim.' Yap-işlet-devret modelinde devlet tarafından alınacak bu gelir birtakım garantilerle de takviye edilerek şirkete bırakılıyor. Şirket de bu gelirden, yaptığı masrafları düşüp, kalanla devlete kira ödüyor. Şimdi alacağın ayakbastı parasını şirkete bırakıyorsun, ondan sonra da cebimden tek kuruş çıkmadı diye övünüyorsun. Ayıptır. 25 yıl boyunca bu memleketin kasasına girecek parayı müteahhitlere bıraktığını neden gizliyorsun? İhale koşullarına göre müteahhidin kendi cebinden, yani öz kaynaklarından yapması gereken harcamaları da başarısızlık halinde Hazine kasasından geri ödenmesinin taahhüt edildiği anlaşılıyor. Sayın Başbakan Hazine'ye bu kadar risk yüklüyorsunuz ama burada dönen milyarlarca Euro, ne bütçede, ne de Meclis denetimine tabi olan herhangi bir hesapta gözükmüyor. Yani bu iş milli iradenin denetiminden kaçırılıyor."
Öztrak, bir gazetecinin Suriye ile ilgili sorusuna, "Başbakan'ın Suriye konusundaki tavrını anlamakta gerçekten güçlük çekiyoruz. Her gün bu tavır kendisini zora sokuyor" yanıtını verdi.