Çağlayan tekstilcilerle buluştu

Çağlayan, "Dış Ticaret Müsteşarlığımız ile sektörlerin görüşleri arasındaki farklılıkların düzeltilmesini bu akşam itibariyle sağlayacağız" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, tekstil ve konfeksiyon sektörü temsilcileriyle Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda bir araya geldi.

Çağlayan, toplantının başında gazetecilere yaptığı açıklamada, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Sektörün ihracatının 2009 yılında 19,3 milyar dolar, 2010 yılında ise 21,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, 2009 yılında 8,4 milyar dolar olan ithalatın ise 2010 yılında 11,9 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Çağlayan, sektörün 2009 yılında 10,8 milyar dolar, 2010 yılında 9,8 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini anlattı.

Özellikle 2005 yılında dünya genelinde kotaların kalkmasıyla birlikte Türkiye'nin, Çin ve Uzakdoğu menşeli tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin baskısına uğradığını hatırlatan Bakan Çağlayan, bunun da Türkiye'deki üreticileri rekabet noktasında olumsuz etkilediğini söyledi. Türkiye'de sektörün 1995 yılından itibaren sahip olduğu rekabet avantajının, bu şekilde bir dezavantaja dönüşmeye başladığını belirten Çağlayan, bunun sonucunda sektörün ciddi manada sıkıntıya uğradığını, talep daralması yaşandığını, bazı fabrikaların atıl duruma düştüğünü kaydetti.

Tebliğ sürecin sonu değil başlangıcı

Geçen yıl tekstil ihracatının yüzde 18, ithalatın ise yüzde 43 arttığını ifade eden Çağlayan, konfeksiyonda ise ihracatın yüzde 10, ithalatın yüzde 33 artış gösterdiğini söyledi. Çağlayan, sektörün tüm bunlara rağmen çalışmalarını başarıyla sürdürmesinde hem esnek hem de hızlı tedarik yeteneğinin büyük rol oynadığını belirtti. Devlet Bakanı Çağlayan, şöyle konuştu:

"Özellikle ciddi bir ihracat baskısı altında olan gelişmekte olan ülkeler kendi iç pazarlarını, Türkiye'nin koruduğundan çok daha fazla gümrük oranlarıyla koruyorlar. Bu şartlardan etkilenen yerli üreticilerimiz yasal haklarını koruma noktasında müsteşarlığımıza başvuruda bulunmuşlar ve 2010 yılı ekim ayında bu çerçevede gerek sanayi odalarımız gerekse sektörün önemli firmalarının yapmış olduğu başvuru sonucunda Müsteşarlığımız gerekli incelemeleri yapmıştı. Bu çerçevede yapılan ön incelemenin ardından sonuçlar Koruma Önlemlerini Değerlendirme Kuruluna sunuldu. Bu kurul, soruşturma açılmasını, soruşturma sonuçlandırılıncaya kadar da tedbir amaçlı geçici bir önlem alınması amacıyla meselenin bakanlar kuruluna öneride bulunulmasına bu şekilde yasal şartların oluştuğuna karar vermiştir. 13 Ocak 2011'de tebliğ yayımlanmıştır. Bu tebliğ bu sürecin sonu değil başlangıcıdır. Yani sürecin başlaması için böyle bir tebliğle yola çıkılması gerekiyor."

Toplantı akşama kadar sürecek

Çağlayan, bu çerçevede sektör temsilcileriyle daha önce 4 toplantı yapıldığını, bugün 5'inci toplantıyı gerçekleştirdiklerini anlatarak, sektörün tüm taraflarının görüşleri ve önerilerinin değerlendirileceğini söyledi.

Toplantının bugün akşama kadar süreceğini ifade eden Çağlayan, "Dış Ticaret Müsteşarlığımız ile sektörlerin görüşleri arasındaki farklılıklar varsa bu farklılıkların düzeltilmesi ve bu korunma önlemleri çerçevesinde bir sonuca gidilmesini bu akşam itibariyle bağlayacağız" diye konuştu.

Tüm görüş ve önerileri dikkate alacaklarını belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

"Özellikle bir geçiş dönemi verilmesi konusunda firmalarımızın talebi var. Farklı farklı görüşler var, bunları mutlaka dikkate alacağız. Yine ihracat kaydıyla yapılan ithalat konusunda işlemlerin aksamaması noktasında gerekli tedbirleri mutlaka ele alacağız. Dahilde işleme rejiminin kapsamı, yeniden bu toplantıda değerlendirilecek. Dahilde işleme rejimi kapsamında bu sistemden yeterince faydalanamayan ama son derece öneme haiz olan gerek Osman Bey gerek Laleli gerek Merter'deki konfeksiyon üretici arkadaşlarımızın da bundan olumsuz etkilenmemesi için çalışma yapacağız. Buradaki irili ufaklı atölyelerimizin de işletmelerimizin de bu gelişmelerden olumsuz değil, bilakis onların yatırım üretim istihdamını ve ihracatını daha fazla artıracağı önemli tedbirlerin konuşulacağı bir toplantı yapacağız."

Çağlayan, toplantının sonucunun daha sonra Bakanlar Kurulu Kararına çevrileceğini sözlerine ekledi.

Toplantıya, Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan, TOBB Başkan Vekili Faik Yavuz, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin ve sektörün çeşitli illerdeki diğer temsilcileri katıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir