Çağlayan'dan Mersin'e müjde

Devlet Bakanı Çağlayan milletvekili adayı olduğu Mersin'de 5 yeni nesil serbest bölge kuracaklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin'e 5 yeni nesil serbest bölge kuracaklarını bildirdi.

Bakan Çağlayan, bu bölgelerin "Mersin Yeni Nesil Yat İnşaat İhtisas Serbest Bölgesi, Mersin Yeni Nesil Dış Ticaret Merkezi-Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı Ticaret Serbest Bölgesi, Mersin Yeni Nesil Tarım İhtisas Serbest Bölgesi, Mersin Yeni Nesil Bakım Onarım İhtisas Serbest Bölgesi ve Mersin Yeni Nesil Lojistik İhtisas Serbest Bölgesi'nden oluştuğunu söyledi.

Çağlayan, Mersin Serbest Bölge A.Ş'de (MESBAŞ) düzenlediği ve işadamlarıyla, basın mensuplarının katıldığı toplantıda, Mersin'de kurmayı düşündükleri yeni serbest bölgelerle ilgili bilgi verdi.

ÖTV ve KDV ödemeyecekler

Mersinlilere bir müjde vermek istediğini belirten Çağlayan, Türkiye'deki Ambarlı, Çeşme, İpsala, Pendik, Tekirdağ, Kapıkule ve Hamzabeyli gümrük kapılarında satışı gerçekleştirilen akaryakıttan ÖTV ve KDV alınmadığını hatırlattı ve şunları kaydetti:

"Mersin'in başı kel mi dedik. Şimdi artık çalışmanın sonuna geldik. Bir-iki gün içinde Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılıyor. Artık Mersin Limanı'ndan akaryakıt alacak taşımacılar, Ro-Ro işletmecileri ve tüm nakliyatçılar ÖTV ve KDV ödemeyecekler. Bu Mersin için bir devrim.

Motorin Mersin'de 3,54 lira, bunun 1,30 lirası ÖTV, 54 kuruşu KDV. Yani 1,84 liralık bir düşüş olacak. Dolayısıyla Mersin Limanı'nda uluslararası taşımacılık için motorin alacak olan insanlarımız 1,70 liradan motorin alacak. Hem bundan nakliyeci kazanacak hem de ihracatçımız önemli bir kazanım yakalayacak."

Serbest bölgelerin 2023'deki 500 milyar dolar ihracat hedefine giderken önemli bir yeri olacağını bildiren Çağlayan, 2010 yılında serbest bölgelerin yaklaşık 20 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirdiğini, serbest bölgelerin ülke ticaretinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Serbest bölgelerde bu rakamın çok daha yukarılara çıkarılabileceğini ifade eden Çağlayan, "Yeter ki anlayış ve konsepti değiştirelim" dedi.

5 yeni serbest bölge

Bölgede 403 firmanın faaliyet gösterdiğini, 6 bin 191 kişi istihdam edildiğini belirten Çağlayan, Mersin'de oluşturacakları yeni serbest bölge vizyonuyla ilgili bilgi verirken de buraya 5 yeni serbest bölge kuracaklarını, bunlardan birisinin ise "Mersin Yeni Nesil Yat İnşa İhtisas Serbest Bölgesi" olduğunu kaydetti. Çağlayan, bu bölgede toplam bin 25 kişinin istihdam edileceğini, yıllık ticaret hacminin 750 milyon dolar olacağını bildirdi.

Bu serbest bölgede yıllık ortalama 70 adet lüks yat bulunacağını ve yat başına 7,5 milyon dolardan, toplam 525 milyon dolarlık gelir sağlanacağını ifade eden Çağlayan, yıllık bakım ve onarım gelirinin 100 milyon dolar, yıllık yedek parça satış gelirinin 125 milyon dolar, buradaki firma sayısının ise 25 olacağını kaydetti. Çağlayan yine bölgede 15 ideal boy tersane, 5 küçük boy tersane, 5 de yedek parça firmasının yer alacağını bildirdi.

Mersin'de kurulacak bir diğer serbest bölgenin ise "Mersin Yeni Nesil Dış Ticaret Merkezi-Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı Ticaret Serbest Bölgesi" olacağını ifade eden Çağlayan, bu bölgenin özelliklerine ilişkin ise şunları kaydetti:

"4 adet 40 katlı Ofis Plaza, 2 adet 60 katlı Otel binası (4 Otel), 400 bin metrekaresi kapalı, 80 bin metrekaresi açık olan bir fuar alanı, 16 fuar salonu olacak ve yıllık 160 fuara ev sahipliği yapılacak. Yıllık her bir fuar salonunda ortalama 10 fuarın gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. 20 bin araçlık kapalı ve açık park alanı 300 bin katılımcı ve 15 milyon ziyaretçi (CNR expo örneği) hedefliyoruz. 800 firma kapasiteli ofis plazalar yer alacak. Her bir firmaya 200 metrekarelik alan tahsis edilecek. Her bir katta bin metrekarelik olmak üzere 4 binada toplam 160 bin metrekarelik alan bulunacak. Burada toplam 10 bin 500 kişi istihdam edilecek. Her firmada ortalama 10 kişi ve toplamda ofis plazadaki istihdam sayısı 8 bin kişi olacak. Her bir otelde ortalama 250 kişi ve 4 otelde toplam istihdam bin kişi olacak. Fuar alanında yapılacak toplam istihdam ise bin 500 kişi olacak."

Çağlayan, bölgedeki toplam yatırım maliyetinin 1,45 milyar dolar olacağını bildirdi.

Yeni Nesil Tarım İhtisas Serbest Bölgesi

Mersin'de kurulacak 3. serbest bölgenin "Mersin Yeni Nesil Tarım İhtisas Serbest Bölgesi" olacağını kaydeden Çağlayan, burada 35 üretici kullanıcı firma yer alacağını, 350 bin metrekarelik arazi üzerinde her bir firmaya ortalama 10 bin metrekarelik alan düştüğünü bildirdi.

Bu bölgede 8 adet, 20 bin metrekarelik soğuk hava deposunun 160 bin metrekarelik alan üzerine kurulacağını belirten Çağlayan, bölgede yıllık ticaret hacminin 3,2 milyar dolar olacağını söyledi.

Yeni Nesil Bakım Onarım İhtisas Serbest Bölgesi

Mersin'de yer alacak 4. serbest bölgenin "Mersin Yeni Nesil Bakım Onarım İhtisas Serbest Bölgesi" olacağını bildiren Çağlayan, burada bakım onarım faaliyeti yürüten firma sayısının 20 olacağını, 5'er adet yedek parça ve depo firması bulunacağını ve toplam istihdam edilecek kişi sayısının da 750 olacağını bildirdi. Buradaki yıllık araç kapasitesinin 224 bin olacağını, her firmaya 5 bin metrekarelik açık, 5 bin metrekarelik de kapalı olmak üzere 10 bin metrekarelik arazi tahsis edileceğini belirten Çağlayan, toplamda ise 200 bin metrekarelik arazi tahsisi yapılacağını bildirdi.

Yeni Nesil Lojistik İhtisas Serbest Bölgesi

Mersin'de kurulacak 5. serbest bölgenin de "Mersin Yeni Nesil Lojistik İhtisas Serbest Bölgesi" olacağını kaydeden Çağlayan, bu bölgenin verileri oluşturulurken, İtalya'daki lojistik merkezlerin verilerini dikkate aldıklarını söyledi. Burada 600 dönümlük alan üzerinde 120 firmanın faaliyet göstereceğini belirten Çağlayan, bölgede toplam istidamın 8 bin kişi olacağını kaydetti.

Mersin şaha kalkacak

Çağlayan, bu bölgede yıllık 2,65 milyar dolarlık ticaret hacmi öngörüldüğünü ifade ederek, bir firmanın ortalama ticaret hacminin 22 milyon dolar olacağı varsayımından hareket ettiklerini kaydetti. Çağlayan," Bugün bir serbest bölge ile Mersin'in ekonomisine nasıl katkı sağlıyorsak, 5 yeni serbest bölge ile Mersin şaha kalkacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir