Çakıt Hidroelektrik Santrali üretime geçti

Adana'da kurulan hidroelektrik santrali 20 megawatt kurulu gücü ile yıllık 95 milyon kilowatt/saatlik üretim yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARAİSALI - Adana'nın Karaisalı ilçesinde yapımı tamamlanan Çakıt Hidroelektrik Santrali açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Adana'nın Karaisalı ilçesinde yapımı tamamlanan Çakıt Hidroelektrik Santrali'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gelişmesi, büyümesi ve değişmesi için iki önemli başlığın, "yerli kaynaklar" ve "yenilenebilir enerji kaynakları" olduğunu kaydetti.

Bu iki kaynağın, petrol ve doğalgaza olan bağımlılığı azalttığını ifade eden Yıldız, "Bu barajların yapımıyla coğrafya değişiyor, etkileniyor ama, coğrafyayı ve çevreyi değiştirmeden herhangi bir barajın ya da yapının imar edilmesi mümkün değil. Ben bu konuda Kapıkayalı ve Karaisalılı hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Kendilerine sorduğumda, 'Baraj yapılıyor diye eylem yapmadık. Yapanları da anlamıyoruz' dediler. Bu Avrupa ülkelerinde görülen bir davranış. Kendilerini medeni duruşlarından ötürü tebrik ediyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin büyüdüğünü ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Son rakamlar yüzde 10-11 seviyesinde. Bunu karşılayabilecek enerji yatırımları yıllık en az 5,5 milyar dolar seviyesine çıktı. Bunu yapmak zorundayız. Sadece Türkiye'nin büyümesini karşılamak için yapmak zorundayız. Ayrıca, yine elektrik dağıtım hizmetlerinden ve elektrik üretim hizmetlerinin özelleşmesinden dolayı yalnızca bu yıl içerisinde 16 milyar dolara yakın bir gelir bekliyoruz.

Bunlar Türkiye'nin, özelikle uluslararası sermayeyle birlikte nasıl büyüdüğünü, güven ortamının oluştuğunu ve hemen yakın zamanda geçirdiğimiz referandumun nasıl tesirinin olduğunu göstermesi açısından son derece önemlidir."

Barajın yapımını üstlenen Norveçli Starkraft firmasının, dünyada enerji üretimine çok ciddi oranda katkısı olduğunu ve 50 milyar kilovat civarında üretimi bulunduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Statkraft'ın Türkiye'ye duyduğu güvenin boşa çıkmayacağını hep birlikte göreceğiz. Siz buraya kalmak için geldiniz. Burada kalabilir ve büyüyebilirsiniz. Bunu hep beraber göreceğiz. Türkiye'de yapacakları 500-600 milyon Euroluk yatırımın, önümüzdeki günlerde daha da artarak süreceğine inanıyorum.

Türkiye güvenilecek bir ülkedir. Türkiye yatırım yapmak için doğru bir ülkedir ve siz bu doğru tercihinizi zamanında yapmış oldunuz. Bunun için tekrar tebrik ediyorum. Bu yatırımların, Türkiye'nin kalkınması ve kazancın paylaşılmasında önemli yer tutacağına inanıyorum."

Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içinde ve kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 tarihinde, yerel kaynaklarını ve sudan yararlanabileceği bütün kaynakları harekete geçirmiş olacağını umduklarını belirten Yıldız, "Şu anda kabaca, Türkiye'deki suların üçte biri işletmede, üçte biri için lisanlanma tamamlandı ve inşaat aşamasında. Kalan üçte birlik bölüm ise lisans alacak ve yatırıma açılmayı bekliyor. Bunların önünü açmakta bizler görevimizi yerine getirmiş oluyoruz. Bundan sonra görev özel sektöre düşüyor. Özel sektör kendine düşen sorumluluk gereği, önünün açılmasıyla beraber bu projeleri gerçekleştirecektir ve bizler de bunun takipçisi ve izleyicisi olacağız" şeklinde konuştu.

EPDK Başkanı Köktaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ise 20 megawatt kurulu gücü ve yıllık 95 milyon kilowatt/saatlik üretimi ile Çakıt Hidroelektrik Santrali'nin küçük bir yatırım olarak görülebileceğini ifade ederek, "Ancak, bu santral büyük bir enerji denizine akan küçük bir ırmak olarak değerlendirilmemelidir. Bu santral, ülkemiz enerji sektörünün parlak geleceğine döşenmiş ve devamı gelecek bir yapı taşıdır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir