Çalık’a rekor yatırım teşviki

Çalık Grubu şirketi DAPRAŞ, Ceyhan’da rafineri projesi için 14.8 milyarlık yatırıma teşvik belgesi aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA- Çalık Grubu, Ceyhan’da rafineri projesi için 14.8 milyar TL’lik yatırıma teşvik belgesi aldı. Teşvik belgesi kapsamında 4.2 milyar TL’lik makine teçhizat ithal edecek, 588 kişiye istihdam sağlayacak. Grubun teşvik aldığı yatırım tutarı Hazine teşvik tarihi açısından da bir rekoru ifade ediyor. Grubun yatırımlarıyla ilgili 96297 numaralı 26 Nisan 2010 tarihli teşvik belgesinde grubun ne üreteceği ile ilgili bilgiler de yer aldı.

Buna göre rafineride 1 milyon 490 bin ton/yıl kapasiteyle jet yakıtı, 4 milyon 146 bin ton/yıl gazyağı, 3 milyon 180 bin ton yıl kerosen, 868 bin ton /yıl diğer petrol ve hidrokarbon gazları, 1 milyon 978 bin ton/yıl kapasiteyle fuel oil üretimi yapılacak.

Belge, grup şirketi DAPRAŞ adına alındı. Bu şirket Ceyhan bölgesinde, rafineri ve petrokimya tesisi projesini yürütüyor.

Lisans başvurusu, 8 Haziran 2007’de EPDK kararıyla uygun bulunmuş, 11 Kasım 2007’de “ÇED Uygunluk Belgesi”, 6 Aralık 2007’de “Rafinerici Lisansı“ almıştı. Yatırımın sektörü ve cinsi olarak “İmalat sanayi, kok kömürü, rafine petrol ve nükleer yakıt imalatı“ belirtiliyor. Belgede, son teşvik mevzuatında büyük yatırımları kapsayan destek unsurları (KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, yüzde 60 vergi indirimi, yüzde 40 Yatırım Karşılama Oranı, 3 yıllık sigorta pirimi işveren hissesi desteği, yatırım tahsisi) yer alıyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü Dünya Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir