Çanakkale Savaşı'nın 95. yılı törenlerle kutlanıyor

Gelibolu'da bulunan Anzak Koyu'nda şafak ayini düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GELİBOLU - Çanakkale Savaşı'nın 95. yıl dönümü anma törenleri kapsamında Anzak Koyu'nda "şafak ayini" düzenlendi.

Çanakkale'den Gelibolu'ya gece saatlerinde geçen binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, soğuk havada törenin başlamasını, uyku tulumları içinde, kurulan dev ekranlarda Çanakkale Savaşı'na ilişkin belgesel ve röportajları, Yeni Zelanda kültürel müzik grubu ile Avustralya ordu bandosunun seslendirdiği konseri izleyerek bekledi.

Tören, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Yeni Zelanda ordu bandolarının sunduğu müzik dinletisi ile başladı. Merasim kıtasının yerini almasının ardından törenin açılışını Yeni Zelanda Genel Kurmay Başkanı Korgeneral Jeremiah Mateparae yaptı. Korgeneral Mateparae, Çanakkale kara savaşlarına katılan Yeni Zelandalı Yüzbaşı Philip Hanna'nın mektuplarından bölümler okudu. Hanna'nın mektuplarının, savaşın çirkin yüzünü ortaya koyduğunu ifade eden Mateparae, çok sayıda askerin Gelibolu'da hayatını kaybettiğini söyledi.

Törende konuşan Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, "Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar için Gelibolu'nun sıcak bağrında, evlatlarımızın huzur içinde yattığı bu topraklarda bulunmaktan daha büyük onur olamaz" dedi.

Törende konuşan Yeni Zelanda Başbakanı John Key ise, ANZAK askerlerinin sadakat, cesaret ve merhametleriyle hem dost hem de düşmanlarının saygısını kazandığını belirterek, oldukça zor koşullar altında devam eden savaşta başlayan karşılıklı saygı ve dostluğun bugüne kadar uzandığını kaydetti.

Key, şöyle konuştu:

"Gelibolu'nun kahramanı Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve başkanı olmuştur. Bu benim Gelibolu ya ilk gelişim, tarihin bu bölümüne özel ilgi gösteren bir grup genç Yeni Zelandalı ile burada bulunmaktan gurur duyuyorum. Bugün Yeni Zelandalılar, Avustralyalılar ve Türkler güçlü dostluklarıyla yan yana duruyor ve barış dolu, güvenli ve müreffeh bir dünya için çalışıyorlar."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir