Çanakkale'de 75 hektarlık alan yandı

Çanakkale Gelibolu ve Ezine'nin köylerinde çıkan yangın kontrol altına alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANAKKALE - Çanakkale Orman Bölge Müdürü Musa Akşan, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü ve Ezine ilçesine bağlı Çamköy mevkilerinde çıkan orman yangınlarının kontrol altına alındığını, her iki yangında toplamda yaklaşık 75 hektarlık alanın zarar gördüğünü bildirdi.

Akşan, yaptığı açıklamada, dün saat 14.00 civarında Ilgardere ve Çamköy mevkilerinde açık alan yangını çıktığını ve haber alır almaz harekete geçtiklerini söyledi.

İki ayrı mevkide aynı anda yangın çıkması dolayısıyla hava ve kara araçlarını organize ederek, bölmek zorunda kaldıklarını ifade eden Akşan, "Rüzgar çok şiddetli olduğu için yangınların yayılma riski vardı. Civar illerdeki bölge müdürlüklerimizden helikopter ve uçak talep ettik. Orman Genel Müdürlüğünün Ankara'daki harekat sistemi de orman yangınındaki araçlarımızı izledi ve takip etti. Kısa sürede gelen yardımlarla yangınları kontrol altına aldık" dedi.

Her iki yangının da anızdan çıktığını kaydeden Akşan, şöyle konuştu:

"Ormanlık alanda büyük bir zararımız yok. Çamköy'de 10 hektar kadar bozuk ormanlık alan ve 30 hektar da da tarla alanı zarar gördü. Gelibolu'da ise, 5 hektarlık bozuk ormanlık alan ve 30 hektar tarla alanı zarar gördü. Her iki yangına 2 amfibik uçak, 4 yangın söndürme uçağı, 5 helikopter, 30 arazöz ve dozerler müdahale etti. Teknik eleman olarak ben de Çamköy'deki yangına gittim. Yangınlarla ilgili hiçbir endişe kalmamıştır. Fakat biz nöbetçilerimizi herhangi bir parlama olabilir diye her ihtimale karşı bırakıyoruz. Her iki yangında yaklaşık toplam 75 hektarlık alan zarar görmüştür."

Anız yakmayın uyarısı

Akşan, her yıl eğitim yapmalarına ve Çanakkale'nin yangın bakımından önemli bir bölge olmasına rağmen bazı vatandaşların buna dikkat etmediğini ve yangınlara sebep olduğunu belirtti.

Küçük bir ihmalin büyük felaketlere sebep olabileceğine dikkati çeken Akşan, "Onun için vatandaşlardan anız ve ateş yakmamalarını istiyoruz. Sadece ormanda değil, tarlalarında da yakmamalarını istiyoruz. Tarlalarında yaktıkları ateşler, temmuz ve ağustos aylarında otların kuru olmaması sebebiyle yangına sebebiyet vermektedir. Vatandaşlarımız nerede bir ateş görürlerse 'ALO 177' hattına bildirsinler" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir