Cari açığa, para politikası önlemleriyle çözüm aranacak

Maliye Bakanı Şimşek'e göre Avrupalılar, henüz gelişmekte olan ekonomilerden bir IMF Başkanı'na hazır değil.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BATMAN - Yeni dönemde de cari açığın azaltılması için para politikası önlemleriyle çözüm aranacağını söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enerjide dışa bağımlılığın azaltması gerekliliğine dikkat çekti.

Seçim kampanyasını sürdürdüğü Batman'da CNN Türk'e konuk olan Şimşek, Türkiye'de çok ciddi bir cari açık sorunu bulunduğunu, bunun da yapısal bir sorun niteliği taşıdığını ifade etti. Cari açığın daha çok enerji kaynaklı bir sorun olduğunu dile getiren Şimşek, "Bunun için enerjide dışa bağımlılığı azaltmamız lazım. Bu konuda da önemli adımlar atıldı. Ama şu bir gerçek, Türkiye'de iç talep yüksek. Buna dönük para politikası önlemleri aldık. Kredi veren bankalarda bunu sınırlamaya çalışıyoruz. İleride maliye politikası tedbiri gerekirse o da düşünülür. Ama maliye politikasını biz zaten sıkı götürüyoruz. Harcamaları kontrol altında tutuyoruz" dedi.

Şimşek, 12 Haziran sonrası çözümün yine bankalarda aranıp aranmayacağı sorusuna da "Çözüm para politikası sıkılaştırılarak, kredi hacminin daraltılmasında aranacak" açıklamasında bulundu.

IMF'ye Türk Başkan için Avrupa'yı zorlamak lazım

IMF başkanlığının boşalma durumu ortaya çıkınca görevleri nedeniyle kendi isminin de  gündeme getirildiğini kaydeden Şimşek, sadece Türk basınında değil, uluslararası birkaç yayında da adının geçtiğini belirtti. Şu anda Batman milletvekili adayı ve Maliye Bakanı olduğunu hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bir Türk'ün IMF Başkanlığı bizi sevindirir. Ben, Sayın Babacan, Sayın Derviş ve daha bir çok kişi bu konuda tecrübeye sahip. Benim bu konuda girişimim yok. Sayın Başbakan'ın da bu konuda bir girişimi olmadı. Avrupalılar, henüz gelişmekte olan ülkelerin bu güçlü konumunu hazmedecek durumda da değil. Küresel ekonomide ağırlık Türkiye'ye, Rusya'ya, Brezilya'ya kayıyor. İleride pozisyonlardaki kaymaya paralel bu durum değişecek. Avrupalılar henüz hazır değil ama bunu zorlamak lazım. Bu statükonun, dünya ekonomisinin mimarisinde, aktörlerinde, yapısında bir değişikliğe ihtiyaç var. Daha adil bir temsile ihtiyaç var. Onun için Türkiye gibi ülkelerin önümüzdeki dönemde böyle fırsatlar çıkınca bu konuda masada olmasında yarar var.

Sayın Derviş de bu ülkeye hizmet etmiş bir insan. BM'de neredeyse 2. adam konumundayken ki biz de kendisini destekledik. Çünkü uluslararası arenada ülkeler destek vermezse, sadece sizin tecrübeniz, birikiminiz yetmiyor. Ülke olarak tabi ki bizim uluslararası kuruluşlarda temsilimiz önemli."

Bu konularda ilginizi çekebilir