”Cari açığın milli gelire oranı % 6'ya yakın olacak”
Bakan Babacan, petrol ve enerji fiyatlarındaki artışın cari açığı artırdığını belirtti.
ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, petrol ve enerji fiyatlarındaki artış, yüksek miktarda makine ve teçhizat ithali ile yatırım harcamalarının artması ve Türkiye'deki iç tüketimin hızlanmasının cari açığı artırdığını belirterek, bu yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 6'ya yakın gerçekleşeceğini bildirdi.
Babacan Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu yılı iyi bir büyüme rakamı ile kapatacağını ifade etti. Özelikle orta vadeli programda öngörülen yüzde 6,8'in daha üzerinde bir büyüme oranına ulaşılacağını belirten Babacan, bundan sonra büyümeyle ilgili her gün ayrı bir tahmin ifade etmeyeceklerini, Mart ayında bu yılın gerçekleşen büyüme rakamlarını hep beraber öğrenileceğini kaydetti.
Türkiye'nin pek çok ülkeden farklı olarak 2010 yılında kamu açığını ve borç stokunu düşürdüğünü belirten Babacan, "Tüm Avrupa bölgesinde borç stoğu düşen tek ülke Türkiye. GSYİH'ya oran olarak borcu düşen tek ülke. Bu yıla yüzde 45,5'la başladık, yıl sonunda yüzde 41-42 arasında bir noktada bitireceğiz. Bu tabii Türkiye'yi pek çok ülkeden çok çok ayrıştırdı.Türkiye'de yatırımlar hızlandı. İlk 3 ayda özel sektörümüz 120 milyarlık yatırım yaptı. Banka kredilerimizin hacmi 2010 yılında hızlı bir şekilde arttı. Bu yıl içerisinde 390 milyardan başlayıp, 500 milyarı geçen bir kredi hacmi oluştu" diye konuştu.
Babacan, Türkiye'de güven ortamının çok çok iyi bir noktada olduğunu ifade ederek, hem iş dünyasında, hem halk da, hem de finans kesiminde güven göstergelerinin çok çok yüksek bir noktada bulunduğunu belirtti.
İhracatın ekim ayı içerisinde açıklanan orta vadeli programda öngörülen hedefi az da olsa geçeceğini bildiren Babacan, şunları kaydetti:
"Her ne kadar bu hedef konusunda başta tereddütler olsa da Sayın Başbakanımızın hepimizi cesaretlendirmesi sonucunda o hedefi koyduk ve inşallah o hedefi de geçeceğiz gibi görünüyor. Bunun yanında özellikle petrol ve enerji fiyatlarındaki artış, Türkiye'nin yüksek miktarda makine ve teçhizat ithal etmesi, Türkiye'deki yatırım harcamalarının artması Türkiye'deki iç tüketimin hızlanması da beraberinde bu yılın cari açığını da artırdı. Bu yıl cari açığın milli gelirimize oranı olarak yüzde 6'ya yakın bir rakam olarak bugün itibarıyla öngörüyoruz."
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan
Dün akşam itibariyle aralık ayı (1-29 aralık) ihracatın yaklaşık 10,5 milyar dolar olduğunu belirten Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Bugün ayın 30'u ve yarın yapılacak olan ihracatla aralık ayı ihracatı son 27 ayın en yüksek ihracatı olacak ve 11 milyar dolar üzerinde bir ihracatla 2010 yılını inşallah kapatmış olacağız. Bu bizim için 2011 açısından bir referans olacak. Yine dün akşam itibariyle ihracatımız 112,7 milyar dolar olmuştur. Yani belirlenmiş olan rakamı 1 milyar dolar geçtik. Şartlar eğer iyi olsaydı belki bu sene 120 milyar doları zorlardık. İhracatımız geçen yılın aynı dönemine baktığımızda 1 Ocak-29 Aralık itibariyle yüzde 15'lik bir artışı gerçekleştirmiştir.
Bir sonraki sene için konulan OVP hedefi 127,5 milyar dolar olmakla beraber biz ihracatçılarımızla, TİM ile bu konuda görüş birliği yaptık ve bizim hedefimiz 2008 yılını, yani kriz öncesi yılı 2011 yılında yakalamaktır. Bu demektir ki bizim hedefimiz 132 milyar dolar bir ihracatı 2011'de gerçekleştirmektir. Tabi çok anormal durumlar, gelişmeler olmazsa.''
Ana hedefin 2023 yılında dünya mal ticaretinde yüzde 1,5'lik bir pay almak olduğuna işaret eden Çağlayan, ''Bugün almış olduğumuz payı 2'ye katlamaktır. Ulaşılır bir hedef midir? Her zaman söylüyorum, Türkiye bunu bal gibi yakalar. 2002-2008 bunu göstermiştir. Derler ya yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Çünkü ihracatın lokomotif, büyümenin motoru olduğu konusunda hükümetimizin, devletimizin görüş birliği son derece önemli'' diye konuştu.