Cari açık, Aşil'in topuğuna dönüştü

Küçük, "Yıl sonu itibarıyla, 43 milyar dolar civarında ve muhtemelen tarihimizin, en yüksek cari açığı bekleniyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Aşil'in topuğuna" dönüşen yüksek cari açığın, ekonomi için giderek daha büyük bir risk oluşturduğunu belirterek, "Yıl sonu itibarıyla, 43 milyar dolar civarında ve muhtemelen tarihimizin, en yüksek cari açığı bekleniyor" dedi.

Küçük, İSO Aralık ayı Olağan Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, bu ay Meclis toplantısında konuk olacağını duyurdukları Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, son anda ortaya çıkan mazereti nedeniyle toplantıya katılamadığını söyledi.

Tanıl Küçük, "Yaptığımız görüşmede, sayın Başkan, elinde olmayan bu aksilikten dolayı üzüntülerini bildirdi ve en kısa sürede bizlerle beraber olmaya çalışacağını ifade etti. Bizler de, önümüzdeki aylarda, kendisini aramızda görmekten büyük memnuniyet duyacağız" dedi.  

Küresel krizden çıkış arayan gelişmiş ülkelerin, bol likidite düşük faiz reçetesini benimsemesinin; kar peşindeki kısa vadeli fonların, daha yüksek faiz veren gelişmiş ülkelere adeta sel gibi akmasına yol açtığını, Türkiye'nin de bunlardan biri olduğunu ifade eden Küçük, akan fonlarla birlikte, bu ülkelerin paralarının aşırı değer kazandığını, değerlenen TL'nin sanayinin rekabet gücünü daha da zorladığını, zayıflattığını belirtti.

Türkiye'nin radikal faiz indirimlerine gitmesinin zor bir seçenek olduğunu söyleyen Küçük, şunları kaydetti:

"Diğer taraftan, aşırısı zarar vermekle birlikte, ekonomimizin, belli bir miktarda sıcak para girişine muhtaç, hatta bağımlı olduğu da bir gerçek. Bunların yanında, 'Aşil'in topuğuna' dönüşen yüksek cari açığın, ekonomi için giderek daha büyük bir risk oluşturduğu bir başka gerçek. Ocak-ekim döneminde, dış ticaret açığı 55 milyar dolara; cari işlemler açığı ise, yüzde 288'lik artışla, 36 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Yıl sonu itibarıyla, 43 milyar dolar civarında ve muhtemelen tarihimizin, en yüksek cari açığı bekleniyor. Bundan önceki en yüksek cari açık miktarı, 41,9 milyar dolar ile 2008 yılında idi. Ancak, 2008 yılında, bu miktarın yüzde 37,5'i doğrudan yatırım girişi ile karşılanmıştı. 2010'un 9 ayı sonunda ise bu oran, sadece, yüzde 12,9'dur. dolayısıyla, bu yıl, cari açığın finansman kalitesi açısından da ciddi bir sorunla karşı karşıyayız."

Finansman kalitesi bir tarafa, yüksek cari açığın ekonomi için başlı başına bir risk olduğu görüşünü benimsediklerini dile getiren Küçük, "Bugün de aynı görüşteyiz. Bu yapıyı değiştirecek politikalar uygulanması gereğini dile getirmekteyiz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir