Cari açık hariç, tüm beklentiler olumlu

Banka yöneticilerine göre cari açık önümüzdeki üç ay içinde artacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bankacılık sektörü yöneticileri, cari açık haricinde tüm makroekonomik göstergelere ilişkin olumlu beklenti içindeler. Diğer yandan sektörde aktif büyüklük artacak beklentisi güçlenirken, banka yöneticilerinin yarısı kârlılığın çok fazla değişmeyeceği görüşünde.

BDDK, 68 üst düzey banka yöneticisi tarafından cevaplanan Temmuz-Eylül 2010 dönemi Bankacılık Sektörü Yönetici Kesimi Beklenti Anketi'ni açıkladı.

Ankete göre ekonomik büyüme ve makroekonomik göstergelere ilişkin olumlu beklentiler artarak devam ederken, özellikle GSMH kredi hacimleri ve bankacılık sektörü aktif büyüklüğünde artış beklentisine sahip katılımcı sayısındaki artış dikkat çekti.

Diğer taraftan, ticari ve bireysel kredilerde takibe dönüşme oranındaki artış beklentilerinin düşüş göstermesi, bankacılık sektörü riskliliğindeki azalma ve faiz oranlarına ilişkin durağan beklenti ekonomik iyileşmenin devam edeceğine ilişkin diğer olumlu göstergeler olarak saptandı.

Katılımcıların bir önceki anket döneminde var olan hem makroekonomik hem bankacılık sektörü göstergelerine ilişkin olumlu beklentileri, önümüzdeki 3 aylık dönemde de devam edeceğine işaret etti.

TÜFE'de artış bekleyenler yüzde 10'a düştü

Makroekonomik göstergelere ilişkin beklentilere bakıldığında, cari açık haricinde tüm beklentilerin olumlu yönde olduğu görüldü. Özellikle TÜFE'de artış bekleyen katılımcı oranının yüzde 57'den yüzde 10'a düşmesi dikkat çekti.

Makroekonomik göstergelerden GSMH'da katılımcıların, yüzde 32'si önemli ölçüde olmak üzere, yüzde 98'i artış, yüzde 2'si azalma beklerken, bütçe açığında yüzde 29'u artış, yüzde 25'i aynı kalma, yüzde 45'i azalma beklediğini ifade etti.

İç borçlanma faiz oranında yüzde 12'si artış, yüzde 79'u aynı kalma, yüzde 59'u azalma beklediğini dile getirirken bu anket dönemindeki tek olumsuz beklenti "cari açığın artacağı" beklenti oldu.

Beklenti bir önceki anket döneminde yüzde 79 iken bu anket döneminde, yüzde 22'si önemli ölçüde olmak üzere, toplam yüzde 90'a çıktı.

Cari işlemler açığının artacağına dair tahminlerin, ekonomik genişlemenin bir sonucu olarak artacak olan, ara mal ve enerji talebine dayandırıldığı düşünüldü.

Aktif büyüklük artacak beklentisi güçlendi

Bankacılık sektörü aktif büyüklüğüne ilişkin artış beklentisine sahip katılımcı oranı, kredi hacimlerindeki artış beklentilerine uyumlu olarak, yüzde 96 oranında artış olarak gerçekleşti.

Sektörün karlılığına ilişkin beklentilerde ise katılımcıların yüzde 29'ı azalacağını, yüzde 53'ü karlılığın aynı kalacağını ve yüzde 19'u ise artacağını belirtti. Anket katılımcılarının yüzde 71'ü en fazla artış göstermesini bekledikleri fon kaynağı olarak mevduatı gösterdi. İkinci sırada yüzde 16 ile sermaye piyasaları geldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir