Cari açık için yeni tedbir şart

Merkez Bankası'nın politika duruşunda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Bizim yeni icat ettiğimiz herhangi bir hedef yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, cari açığın tek başına Merkez Bankası'nın işi olmadığını belirterek, "Orta vadeli programda öngörülen bir cari açığın milli gelire oranı var. Şu andaki gidişat bunun üzerine çıkacağı yönünde. Yeni bir tedbir alınması gerekir" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 Yılı Para ve Kur Politikası'nı açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularına yanıtladı. "Cari açıkla ilgili bir endişeden söz ediliyor. Cari açığa önlem almak sadece Merkez Bankası'nın işimidir. Bu konuda diğer kurumları önlem almaya davet ediyorsunuz ama hükümete 'sen de önlem al' dediniz mi" sorusuna Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, BDDK'nın son dönemde iki tane önemli karar aldığını belirterek, bu kararların Merkez Bankası'nın aldığı kararları önemli ölçüde desteklediğini ve sıkılaşmaya katkı sağladığını kaydetti.

2011 Yılı Para ve Kur Politikası için tıklayın...

Yılmaz, "Aynı şekilde, biz Orta Vadeli Program'daki hedeflere uyulduğu sürece bu politikaların oradan destek göreceğini düşünüyoruz" dedi. Durmuş Yılmaz, cari açığın tek başına Merkez Bankası'nın işi olmadığını belirterek, "Orta vadeli programda öngörülen bir cari açığın milli gelire oranı var. Şu andaki gidişat bunun üzerine çıkacağı yönünde. Yeni bir tedbir alınması gerekir" dedi.

Yılmaz, Cari açıktan sorumlu kurumların olduğunu dile getirerek, "Merkez Bankası bu açıdan kendi üzerine düşen görevi tek başına olmamakla birlikte diğer kurumlara da buna destek olmalı" ifadelerini kullandı.

Biz ne yaptığımızı biliyoruz

Wall Street Journal'da çıkan bir yazının anımsatılması üzerine Yılmaz, "Ben yazıyı gördüm ama içinde hokus pokus gibi bir tabir görmedim. Bu bir yakıştırma ama bizim aldığımız karar dünya kamuoyunun dikkatini çekti. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Neyi niçin yaptığımızı biliyoruz. Bu konuda ihtiyatlı olmak gelişmeleri takip etmek hepimizin yararına. Önceden karar vermemek lazım. Bu kararların sonuçlarını görmek lazım. Bu içinde bir risk unsuru barındırır mı evet barındırır. Biz bunun üzerinde düşündük taşındık ve böyle bir kararı aldık.

Biz gelişmiş ülkelerin Merkez Bankalarının yaptıkları gibi geleneksel olmayan yöntemler kullanarak yeni bir Para Politikası geliştirdik. Biz var olan Merkez Bankacılığın tarihi kadar eski olan zorunlu karşılıkları tabiri caiz ise tozlu raflardan indirdik. Bunun aktif bir para politikası aracı haline getirdik ve bunu bir karışım olarak kullanıyoruz. Dolayısıyla bizim yaptığımız geleneksel olmayan herhangi bir aracı kullanarak değil geleneksel olan var olan araçları kullanarak bir karışım yapmak ve bu karışımdan da ekonomiyi belli bir yere öngördüğümüz tehlikeleri bertaraf etmek üzere yaptığımız bir karışımdır.

Bankaların sorularını dinleyeceğiz

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yarın bankalar ile yapacakları toplantının doğal bir toplantı olduğunu belirterek, olağan üstü bir durum söz konusu olmadığını söyledi. Yılmaz, "Burada çok önemli tedbirler alındı. Bunun muhatabı bankalarımız, bunları bankalara daha yakından açıklamak varsa onların soruları onları dinlemek" dedi.

Yeni icat ettiğimiz bir hedef söz konusu değil

"Merkez Bankasının temel amacı fiyat istikrarıdır hedefinden Merkez Barkası birden fazla hedefe mi döndü?" sorusuna Yılmaz, Merkez Bankası'nın politika duruşunda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını vurguladı.

Yılmaz, "Merkez Bankası kanunda yazılmayan herhangi bir hedefi kendisine seçmiş değil. Merkez Bankası kanununda yazılı olan 4'üncü maddede Merkez Bankasının hedefi fiyat istikrarıdır diyor. Aynı maddenin diğer bendinde Merkez Bankası fiyat istikrarından da sorumludur diyor. Bizim şu anda yeni icat ettiğimiz herhangi bir hedef söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Kur hedefimiz yok

"Son dönemde alınan kararların ardından euro ve dolar kurunda yüzde 4'e yakın bir değişiklik oldu. Piyasalar bir tepki veriyor. Piyasaların verdiği tepkiyi öngörmüşlüydünüz. Alınan önlemlerin beklenen yanıtları mı bunlar. Son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Yılmaz, "Evet biz buraları etkilemek için bunları yaptık. Ama bizim kur hedefimiz yok. Alınan tedbirlerin Türkiye'ye gelen kısa vadeli sıcak para üzerinden sermaye akımları üzerinde bir etkisinin olabileceğini düşünüyorum, bunun için tedbir aldık. Bunun etkileri görülüyor. Buradan hareketle ne kadar para girdisini çıktısını takip ediyoruz ama bunlar ödemeler dengesi istatistiklerinde zamanı geldiğinde görülecektir. Şu aşamada herhangi bir rakam paylaşmak istemiyorum" diye konuştu.

Faiz kararı artık öğlen açıklanacak

 

Bu konularda ilginizi çekebilir